Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en gaat – met gepaste afstand – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: Zeeuwse platte oesters uit Zeeland!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij het familiebedrijf van Jean d’Hooge en zijn broers. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik ben op bezoek geweest bij De Oesterij in Yerseke. Daar heb ik veel schaal- en schelpdieren gezien, Zeeuwse cultuur! De Oesterij kweekt naast diverse creuses de beste platte Zeeuwse oesters op hun kweekgronden, en sinds één week ook de Oosterscheldekreeft. Het is bovendien een prachtige plek aan het water.”

Wat maakt de Zeeuwse platte oester zo bijzonder?
De Zeeuwse platte oester is niet vergelijkbaar met andere creuses, het is delicater, nootachtiger van smaak én internationaal geroemd! Mijn voorkeur gaat uit naar nr. 4, een perfecte tussenmaat van 4 jaar oud en ongeveer 80-90 gram.”

We kunnen op dit moment helaas niet op het terras van verse oesters genieten. Waar kunnen we de oesters bestellen?
“Je kan de Zeeuwse platte oester bestellen via www.oesterij.nl/webshop/, waar ze overigens ook andere prachtige schaal- en schelpdieren aanbieden. Maar als we over een tijdje weer écht op pad mogen, bezoek dan eens de winkel van De Oesterij. Daar kan je sinds twee weken ook mijn kermaieken oesters met kristalglazuren kopen.”


– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. In verband met de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!