Wildplukken is de oudste manier om in je voedsel te voorzien. Met de opkomst van de welvaart ging deze activiteit bijna verloren. Nog maar enkelingen hadden de kennis. Daarom werd ‘Oogsten Zonder Zaaien’ in het leven geroepen. Eerst was dit een Slow Food werkgroep waar geïnteresseerden samen kwamen en zich de verloren kennis weer eigen maakten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een website met een ‘Wildplukwiki’ waar je alles kunt vinden omtrent wildplukken. Zo kunnen enthousiastelingen ook zelf aan de slag om de lekkerste producten in de natuur te verzamelen en te verwerken.

Het gezicht achter de website is Roel van Kollem (bestuurslid van Slow Food Amsterdam). In een kort interview vroegen wij hem wat wildplukken zo bijzonder maakt en wat je allemaal op Oogsten Zonder Zaaien kan vinden.

Wat is Oogsten Zonder Zaaien?

“Kort gezegd is dat eten oogsten uit de natuur. De naam is bedacht door Onno Kleyn tijdens een van onze excursies. Vandaag de dag organiseren we nauwelijks meer excursies en diners. Oogsten Zonder Zaaien is tegenwoordig een online platform met een bijbehorende Wildplukwiki die ieder jaar completer wordt. Dit is (net als Wikipedia) een opensource platform; iedereen kan er informatie aan toevoegen, die vervolgens wel op juistheid wordt gecontroleerd door vrijwillige medewerkers. De Wildplukwiki geeft informatie over alles wat in de natuur te eten is, netjes gerubriceerd op item. Ieder item bevat botanische kennis, oogstinformatie en een culinair recept, want zoals het Slow Food betaamd: het moet wel lekker zijn, anders is het niet het vermelden waard.”

Wat willen jullie bereiken met Oogsten Zonder Zaaien?

“We willen mensen voorzien van informatie over lekker eten uit de natuur. Eten uit het ‘wild’ was ongeveer 20 jaar geleden een bijna verloren gegane activiteit. Daarmee was de kennis erover ook aan het verdwijnen. Wij vonden het de moeite waard dat die kennis toch bewaard bleef, want er is zoveel te genieten van de pure en bijzondere smaken uit de natuur. De Wildplukwiki is nu uitgegroeid tot een van de meest uitgebreide, Nederlandstalige bronnen van informatie over smakelijk wildplukken.”

Welke tips geef je aan mensen die voor het eerst willen gaan wildplukken in Nederland?

“Bij de minste of geringste twijfel: niet plukken! We waarschuwen mensen om bepaalde dingen niet te plukken als je onervaren bent. Het beste advies aan beginnende wildplukkers is mee te gaan met een ervaren gids. En verder: pleeg geen roofbouw op de natuur. Laat altijd wat staan en pluk geen bedreigde soorten. Kortom: heb respect voor de natuur.”

Wat is je favoriete recept?

“Het blijft altijd moeilijk om mijn favoriete recept te noemen. Ik heb meerdere darlings. Een signature gerecht van mij is gekarameliseerde cantharellen met abrikozenparfait.”

Wil je meer weten over Oogsten Zonder Zaaien of wil je meehelpen aan deze website en Wildplukwiki? Stuur dan een mail naar info@oogstenzonderzaaien.nl.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!