Lekker en lokaal

Lekker en lokaal eten is makkelijk gezegd, maar waar kun je dat in Amsterdam, Haarlem, het Gooi kopen? En is lokaal ook meteen ‘Slow Food’?

Past een heerlijk kaasje dat in Amsterdam gemaakt wordt naar een Frans recept daar wel of niet bij? Welke producten verdienen het om door alle Amsterdammers (en burgers van daarbuiten) geproefd te worden en het verhaal te kennen? Welke producten en winkeliers kunnen ons Slow Food verhaal helpen vertellen?

 

Waar staat Slow Food voor?

We leggen de lat hoog: natuurlijk moet het lekker zijn, maar het mag ook geen schade aan de natuur opleveren, en liefst bijdragen aan de biodiversiteit. Er moet een verhaal te vertellen zijn: wat is de culinaire historie? En iedereen moet er eerlijk aan kunnen verdienen.

In werkgroep winkel hebben we dit gesprek continue.

Afgelopen jaar hebben we met veel plezier dit soort afwegingen proberen te maken. We zoeken verhalen: waar komt iets vandaan, hoe wordt het gemaakt en waarom?We doen dit door te proeven, te onderzoeken en in gesprek te gaan. Als we achter een product kunnen staan, zetten we er graag een schijnwerper op. We laten we het aan zoveel mogelijk mensen proeven, en zoeken we winkeliers en restaurants die het willen en kunnen verkopen. Uiteindelijk bouwen we een netwerk (met adressen) van producenten en verkooppunten in de stad & omgeving, waar iedereen baat bij heeft: de boer, de verwerker, de verkoper en de consument.

We ontdekken ook dat veel heerlijke (Ark van de Smaak) producten slechts beperkt leverbaar zijn.

De Wieringerboon en de Gele Komkommer worden maar door enkele boeren geteeld. Als de vraag ernaar stijgt, is het aanbod op dit moment te beperkt. Heel graag gaan we in gesprek met telers, om te onderzoeken of er interesse is om meer te produceren en als dat er niet is, waaraan dat dan ligt.

We hebben ondertussen een lijst met leuke winkels en restaurants, waarvan we denken dat “onze producten” goed in het assortiment passen, en waarvan wij denken dat zij het Slow Food verhaal ook inspirerend kunnen vertellen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van producten die we onder de aandacht brengen. Ook kijken we momenteel naar de Wieringerboon, ganzenkroketten en lokale kazen…  Klik op het woord voor meer informatie >

Ossenworst 1746,  Ingelegde gele komkommer,  Gemberbolus,  Weesper mop

Klik HIER voor de verkoopadressen, die deze producten verkopen.

 

Doe mee!

Lijkt het je leuk om de verhalen te vertellen en onze producten te laten proeven? Wil je meedenken over nieuwe verkooppunten, of wil je meepraten over welke producten onze aandacht verdienen en in de schijnwerpers gezet moeten worden? Of heb je een winkel je waar deze producten graag wilt verkopen?

Doe je mee?  Mail ons: winkel@slowfoodamsterdam.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!