Na meer dan 7 jaar was het dit voorjaar eindelijk zover: Judith Evenaar kon haar eerste truffels in haar truffelgaard nabij de Wageningse Berg oogsten. Het zijn witte voorjaarstruffels die groeien onder hazelaars en niet onder eiken. Die laten nog langer op zich wachten.

Tekst // Roel van Kollem
Beeld // Slow Food Amsterdam

Judith pacht dit stuk wonderschone grond van het Landgoed Oranje Nassau’s Oord, het voormalige onderkomen van koning Willem III en koningin Emma. Velen – waaronder ondergetekende – keken vreemd op toen Judith 7 jaar geleden jonge boompjes kocht uit Duitsland, Spanje en Italië die geënt waren met sporen van verschillende truffel-soorten. Geen enkele garantie voor succes, want wie kan dit na 7 jaar nog opeisen?

Maar zie: dit voorjaar waren de Witte voorjaarstruffels (de Bianchetto / Tuber borchii) er plotsklaps en nu dient ze zelfs een speurhond aan te schaffen om het werk te kunnen doen. Hondeneigenaren willen zich nu in laten schrijven voor een cursus. Hoe gek kan het lopen. Ze verkoopt de truffels zelfs aan het Rijks restaurant in Amsterdam.

Truffelgaard_Slow Food Amsterdam

Wij waren zondag 14 juni met Slow Food Amsterdam in Renkum en mochten o.a. genieten van truffel-chocolade truffels, brie met truffel en truffelboter. En natuurlijk truffels mee naar huis nemen. We gaan zeker weer kijken als de eikentruffels komen!

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!