22 januari hadden we onze tweede online borrel met proeverij. Een terugblik:

 

SLOW FOOD, FAST TECHNOLOGY

 

Na opnieuw een week vol virtueel vergaderen was het vrijdagavond wederom een virtuele wereld waarin ik mij moest onderdompelen. Het was tijd voor de proeverij van Slow Food Amsterdam. Met lichte tegenzin om weer achter een scherm te moeten plaatsnemen, en dan ook nog eens op vrijdagavond, maakte ik mij klaar voor het gebeuren.

Allereerst maar de kandelaar met kaarsen ontsteken, zowel voor sfeer maar ook als natuurlijke belichting. Vervolgens de iPad in de juiste positie brengen om een mooi beeld te creëren, terwijl ook het gebeuren op het beeldscherm te volgen is; een kwestie van een compromis vinden. Zo, dat was dat, techniek oftewel de fast technology was geactiveerd.

 

OSSEWORST & GAGELBIER

 

Vervolgens een plateau met diverse Italiaanse vleeswaren met in het midden de Osseworst (ja, zonder n) als pièce de résistance. Het bier vanaf het balkon halen, en als back-up toch maar een fles wijn klaarzetten. Voor wie wil weten welke wijn; het was een rode Bourgogne van Domaine de la Cadette, L’Ermitage 2006.

En toen kon het feest beginnen. Zonder enige hapering werd ik toegelaten en zag ik allemaal mensen die intensief naar een beeldscherm tuurden. Het was duidelijk dat ik in een enthousiaste vriendenkring terecht was gekomen, gezien de sfeer van oude bekenden onder elkaar. Er bleken ook een aantal nieuwe leden en andere geïnteresseerden aanwezig te zijn. Kortom, een divers gezelschap van jong tot oud.

Nog voordat we gezamenlijk het gagelbier gingen proeven, zag ik één van de deelnemers al aan het bier zitten. Ik vond dat voor mij het sein om ook de fles te openen. Al decennia lid van de bier consumenten vereniging PINT was ik blij verrast om met dit bier de proeverij te openen.

 

 

WEESPERMOPPEN, GEMBERBOLUS & FANATIEKE MAKERS

 

De stemming zat er meteen goed in, zeker omdat Cees Holtkamp met ruggensteun van zijn familie mocht aftrappen met een verhaal van amandelen wat ik niet snel zal vergeten. Mogelijk hallucinerende effecten bij het consumeren van bittere amandelen was nieuw voor mij, en ik zal elke amandel vanaf nu met enige argwaan bekijken. Ook de uitleg over het maken van de perfecte Gemberbolus bleek een schot in de roos, gezien niet alleen de inbreng van producent Vos Kosher Catering maar ook van de eigenaar van Bettina Bakt, en wederom de familie Holtkamp.

Over de proeverij zelf zal ik verder kort zijn. Óf de lezer was erbij, óf de lezer had erbij moeten zijn. Het was een feest van smaak met bijbehorende uitleg, waarbij fanatisme van de makers om tot het beste resultaat te komen boekdelen sprak. Als voormalig lid van de Werkgroep Amsterdamse Gerookte Osseworst (vandaar zonder n) was ik blij met de rol die dit Amsterdamse product speelde. Samen met het bier was het een goddelijke combinatie. Vandaar dat ik al snel op de wijn moest overschakelen. De Eau de Vie van Stokerij Lubberhuizen is aan mijn neus voorbij gegaan, omdat ik om half acht helaas moest afhaken.

Kortom, een geslaagd evenement waarbij ik alle lof wil toewuiven aan het bestuur die in deze tijden van beperking toch zorgt om de Slow Food gedachte een vorm te geven die aanspreekt, en naar meer smaakt!

 

Bijdrage: Theo Hooning

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!