Afgelopen zondag 27 oktober waren we te gast bij Slow Food boerin Henriette van Natuurlijk Tomaat in Dongen. Na een warm welkom namens Henriette en Slow Food/SFYN vertelde Henriette hoe zij met hun bedrijf in de loop van de afgelopen jaren volledig zijn omgeschakeld: Van conventioneel tomatenteler gericht op de massa met vooral ”wasserbommen” naar een bedrijf met een uniek assortiment smaakvolle tomaten. Waar duurzaamheid en biologisch werken hoog in het vaandel staan. En dat proef je, de smaak knalt er van af. Vervolgens trokken we natuurlijk de kassen in, om te zien wat dit betekent tijdens het groeiproces en wat daar zoal bij komt kijken. Henriette vertelt dat door zelf  dingen ”uit te proberen op basis van wat ze zien en meten” zij een geheel eigen en succesvolle wijze van telen hebben ontwikkeld waarbij het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. Wat smaak, geur, kleur en milieu ten goed komt.

Als derde onderdeel op het programma gingen we in groepjes brainstormen en discussieren  over het thema verpakkingen. Vragen die aan de orde kwamen waren: Welke rol speelt het type verpakking bij het kopen van producten? Koop je bepaalde  producten niet omdat de verpakking niet duurzaam genoeg is? Hoe kunnen de soepen en sauzen van Henriette nog duurzamer verpakt worden?

En het hoogtepunt van de middag : Tijd om de keuken in te gaan voor de Culinaire Tomaten Workshop. Onder leiding van Henriette en Rosan van de Nobelen (SFYN) bereidden we in totaal 7 tomaten tapas-gerechten waarin elk tomaten ras optimaal tot zijn recht komt. Onder het genot van een bijpassend drankje  was dit een voortreffelijke afsluiter van een educatieve middag in de wereld van tomaten!

Tekst & Beeld // Caroline Visscher

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!