Elke twee jaar wordt het grootste en belangrijkste Slow Food evenement ter wereld georganiseerd: Terra Madre – Salone del Gusto. Slow Food producenten, chefs, studenten, activisten en iedereen die nieuwsgierig is naar good, clean en fair voedsel komt hier samen. In verband met de maatregelen omtrent COVID-19, gaat Terra Madre dit jaar niet in gebruikelijke vorm door, maar zal het verspreid en online plaatsvinden. Met deze nieuwe insteek kan iedereen van over de hele wereld Terra Madre beleven.

Tekst // Slow Food Nederland
Beeld // Slow Food International

Terra Madre 2020: de grootste en meest uitgebreide editie ooit

Waar Terra Madre – Salone del Gusto normaal gesproken in vijf dagen plaatsvindt, duurt het dit jaar maar liefst zes maanden. En dat biedt veel mogelijkheden, waaronder het creëren van een groter bereik. Vanaf 8 oktober 2020 worden er overal ter wereld seminars, conferenties, workshops, proeverijen en andere activiteiten georganiseerd. Na een half jaar wordt Terra Madre afgesloten met het Slow Food International Congress, dat in april 2021 in Turijn zal plaatsvinden. Tijdens het Slow Food International Congress kunnen Slow Food afgevaardigden al hun ideeën voor een toekomstbestendig netwerk en voedselsysteem met elkaar bespreken.

Dit jaar zoomt Terra Madre in op vier mondiale ecosystemen: hooglanden, laaglanden, watergebieden en stedelijke gebieden, waarbij aandacht voor behoud en bevordering van biodiversiteit centraal staat. Door middel van live debatten, talkshows en webinars, zullen Slow Food activisten met elkaar in gesprek gaan om de gedeelde problemen en kansen van deze ecosystemen in kaart te brengen, te analyseren en samen tot oplossingen te komen. Op die manier maakt Terra Madre het mogelijk om wereldse problemen te bespreken en samen tot lokale oplossingen te komen.

 

Beeld Terra Madre 2018

Beeld // Terra Madre – Salone del Gusto 2018

Ons voedsel, onze planeet, onze toekomst

COVID-19 heeft grote impact op het wereldwijde voedselsysteem. Het aanbod en de vraag naar voedsel hebben ernstige gevolgen voor de beschikbaarheid, toegankelijkheid, het gebruik en de stabiliteit (voldoende en continue oogst) van voedsel. We moeten ons dus buigen over de vraag: hoe kunnen we iedereen op aarde van voedsel voorzien dat gezond en goed van kwaliteit is, geproduceerd is met respect voor de natuur, en dat te koop is voor een eerlijke prijs voor zowel de producent als consument?

Als internationale voedselbeweging zien wij het beschermen, behouden en bevorderen van biodiversiteit als enige manier om de planeet toekomstbestendig te maken. Dit reikt van onzichtbare bacteriën tot de grootste diersoorten, evenals de diversiteit van de menselijke kennis en culturen. Deze missie is actueler en urgenter dan ooit. Terra Madre – Salone del Gusto draagt – als essentieel onderdeel – bij aan het behalen van deze missie.

Wat kan je verwachten van Terra Madre 2020?

Het online platform – dat speciaal gecreëerd is voor Terra Madre 2020 – is gratis en toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding. Het platform kondigt niet alleen conferenties en forums aan, maar geeft ook ruimte aan food talks (korte lezingen van 15 minuten waarin boeren, producenten, koks en andere voedsel veranderaars hun visie op de landbouw, voeding en het klimaat geven), doe-het-zelf (kook) video’s (webinars waarin kijkers nieuwe (kook)vaardigheden leren, the relay (een miniserie waarin grote thema’s van deze tijd, zoals de klimaatcrisis, migratie, inclusie en rechtvaardigheid worden besproken), Terra Madre World (een online wereldkaart waarop alle Slow Food evenementen wereldwijd worden weergegeven).

Daarnaast zijn er al een aantal interessante namen bevestigd die zullen deelnemen aan diverse talkshows, webinars en conferenties, waaronder:

 • Sunita Narain. Een Indische ecoloog en activist. Zij werd benoemd tot één van de meeste invloedrijke mensen ter wereld door Time Magazine in 2016.
 • Dan Barber. Chef bij het Blue Hill restaurant in Greenwich Village, New York, en New York Times columnist met een focus op landbouw revoluties.
 • Larissa Mies Bombardi. Professor aan de Universiteit van São Paulo. Zij is met name gericht op de geografie van de mens en de landbouw en op het gebruik van pesticiden in Brazilië.
 • Fritijof Capra. Oostenrijkse natuurkundige, econoom en schrijver. Hij heeft gewerkt aan duurzame ontwikkeling, ecologie en de theorie van complexiteit.
 • Dave Goulson. Hoogleraar biologie aan de Universiteit van Sussex, zijn specialisatie richt zich op ecologie en het behoud van insecten (met een focus op de achteruitgang van bestuivers).
 • Carolyn Steel. Britse architect en prominente vertegenwoordiger van het stedelijke ecosysteem.
 • Paul Collier. Britse econoom en hoogleraar economie en openbaar beleid aan de Blavatnik School of Government. Volgens hem moet het kapitalisme noodzakelijkerwijs ethisch zijn om te functioneren.
 • Franco Farinelli. Voormalig hoogleraar geografie aan de Universiteit van Bologna en professor aan de universiteiten van Genève, Los Angeles (UCLA), Berkeley (UCB) en de Sorbonne in Parijs.

 

Beeld Terra Madre 2018

Beeld // Terra Madre – Salone del Gusto 2018

Enkele sprekers en thema’s van Terra Madre 2020 zijn:

 • Qun Sun, China (lid van het Slow Food Executive Committee) spreekt over Covid-19 en de noodzaak om onze relatie met de natuur te heroverwegen.
 • Kathryn Underwood, VS (bestuurslid van Slow Food USA) spreekt over rechtvaardigheid, inclusie en rechtvaardigheid, en Edie Mukiibi, Oeganda (vice-voorzitter van Slow Food) spreekt over migratie: redenen en oplossingen.
 • Dali Nolasco Cruz, Mexico (coördinator van het Indigenous Terra Madre netwerk in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied) praat over inheemse volkeren, vrouwen, armoede en biodiversiteit.
 • Jorrit Kiewik (directeur van Slow Food Youth Network) vertelt over de Europese Green New Deal en de rol van de jeugd in de Farm to Fork strategie.
 • Carlo Petrini, Italië (oprichter en voorzitter van Slow Food) vertelt over hoe de economie van gemeenschappen onze toekomst is.
Terra Madre in Nederland

Ook in Nederland is Slow Food druk met de voorbereiding van Terra Madre 2020. Binnenkort delen wij meer over Terra Madre activiteiten vanuit Nederland. 

Terra Madre platform en programma: komt dat zien!

Wil je meer weten over Terra Madre – Salone del Gusto 2020? Kijk op www.terramadresalonedelgusto.com of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van Terra Madre activiteiten in Nederland.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!