Op 10 december vieren we de verjaardag van Slow Food! Dit jaar doen we dat op afstand met een livestream, zodat nog steeds zoveel mogelijk mensen kunnen meegenieten van deze bijzondere dag. Tijdens de livestream gaan we met studiogasten van verschillende Ark van de Smaak producten proeven. Wil jij thuis mee proeven? Stel dan zelf je borrelplank samen!
Tekst // Bianca van der Ham & Saskia Littooij
Beeld // Slow Food Nederland
Over het programma
De hosts van het programma zijn Maarten Kuiper en Eva Flantua, beide gastronoom en coördinatoren van de Slow Food Koks Alliantie. Samen met tafeldame Nadia Zerouali, culinair auteur en presentatrice van het televisieprogramma BinnensteBuiten, zullen zij gedurende het programma aandacht schenken aan de thema’s biodiversiteit, culinaire diversiteit en de rol van streekproducten in de hedendaagse Nederlandse keuken. Gedurende het programma schuiven verschillende producenten van bijzondere Nederlandse streekproducten aan. Elk van hen vertelt over hun werkwijze en specifieke ambacht.
Boeren Goudse Oplegkaas
Producten die zijn opgenomen in de Ark van de Smaak, komen tot leven in een Slow Food presidium. Ook de kaasmakers die Boeren Goudse Oplegkaas maken zijn verenigd in een presidium. Er zijn verschillende boeren die het ambacht van het maken van de Boren Goudse Oplegkaas beheersen. Twee daarvan – de familie Captein en de familie Van der Poel – hebben een melkveehouderij in het Groene Hart en maken enkele maanden per jaar op eigen erf de Boeren Goudse Oplegkaas.
De kaas is echter op veel meer plekken te koop, onder andere bij Abraham Kef in Amsterdam, bij de Lindenhoff Marche in Baambrugge, bij Hendrik & Marcella in Breda, bij Kalkman Specialist in Kaas in Den Haag, bij Gastrovino de Hoogheerlijkheid in Oud-Beijerland en bij De Smaakspecialist in Zwolle. Is dit niet bij jou in de buurt? Niet getreurd. Op deze website zijn nog ruim 80 andere verkooppunten te vinden! Meer weten over wat Boeren Goudse Oplegkaas is? Bekijk onze Terra Madre Proeverij special.
Boeren Leyden Traditioneel
Ook de kaasmakers die Boeren Leyden Traditioneel maken, zijn verenigd in een presidium. De kaas wordt gemaakt in een bepaald geografisch gebied in en rondom Leiden en kenmerkt zich door het gebruik van magere zuivel. Waar deze kaas van oudsher een bijproduct was tijdens de bereiding van boter, is het tegenwoordig een ambacht dat nog door verschillende boeren rond Leiden wordt gedaan. Inmiddels is de ambacht van het kaasmaken zo belangrijk geworden dat de boter inmiddels een bijproduct is van de kaas. Boeren Leyden Traditioneel is een krachtige rauwmelkse boerenkaas met een stevige, kruimelige structuur. Aan de kaas is komijnzaad toegevoegd, wat zorgt voor wat extra pit. Onder andere bij De Sophiahoeve wordt de Boeren Leyden Traditioneel nog op ambachtelijke wijze gemaakt.
Maar de kaas is op veel meer plekken te koop. Onder andere bij Booij Kaasmakers in Rotterdam, Boerderij Nellestein in Wassenaar, het Smaakwarenhuis in Breda en bij De KaasWereld in Roelofarendsveen. Kijk voor meer verkooppunten op de website van de Boeren Leidse Kaas. En wil je meer weten over de kaas zelf? Lees dan onze Terra Madre Special over Boeren Leyden Traditioneel.
Proef bijzondere smaken, laat je inspireren en geniet!
Friese turfgerookte droge worst
Een worst die in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe wordt gemaakt, is de Friese turkgerookte droge worst. De noordelijke regio is het best geschikt voor dit ambacht omdat de luchtvochtigheid daar het best geschikt is voor het drogen van de worst. Van oudsher wordt deze worst op turf gerookt, wat resulteert in een kenmerkende, volle smaak. Ondanks dat er nog maar weinig slagers zijn die met schoon turf roken, is de Friese turfgerookte droge worst nog steeds verkrijgbaar in Nederland en daarom een onmisbaar onderdeel van het Nederlandse gastronomische erfgoed.
Je kan dit heerlijke worstje kopen bij onder andere De Smaakspecialist in Zwolle, de slagerij van Menno Hoekstra in Anjum, House of Taste in Leeuwarden en Slagerij Bakker in Leeuwarden. Meer weten over deze worst? Lees dan onze Terra Madre Proeverij Special.
Limburgse perenappelstroop
Stroopstoken is al een eeuwenoud ambacht en een wereldwijd unieke traditie. De stroopstokers in Limburg zijn verenigd in een Slow Food presidium. De échte Limburgse perenappelstroop, gemaakt van fruit van hoogstambomen, werd oorspronkelijk gemaakt om tijdens de winter een calorierijk broodbeleg voor op de boterham te hebben. Door de komst van steden en dorpen en moderne landbouw dreigde hoogstamboomgaarden uit het landschap te verdwijnen, maar enthousiastelingen hebben dit voorkomen en zo is de teelt van deze rassen beschermd. Daarmee is ook het stroopstoken niet verdwenen en kunnen we vandaag de dag nog genieten van heerlijke Limburgse perenappelstroop die voor 60% uit peren en 40% uit appels bestaat.
De Limburgse perenappelstroop is te koop bij Puur Vandewall in Eckelrade (bij Maastricht), Koulen 12 Sjroap in Klimmen en bij De Smaakspecialist in Zwolle. Wil je meer weten over de Limburgse perenappelstroop? Lees ons artikel hierover!
Eau de vie
Stokerij Lubberhuizen is de eerste Nederlandse ambachtelijke stokerij van Eaux de Vie en de enige in haar soort. Eigenaren Bas en Joost Lubberhuizen distilleren er het beste, vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux de Vie van de puurste kwaliteit. Er wordt volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam gestookt. Tijdens de Slow Food proeverij gaan we een Eau de Vie van op hout gerijpte Betuwer Pruim proeven. De Eau de Vie van Stokerij Lubberhuizen zijn verkrijgbaar in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Wageningen, Zwolle, Hillegom, Oosterbeek, Tiel en ruim 30 andere plaatsen in Nederland. Kijk voor alle verkooppunten op de website van Stokerij Lubberhuizen.
Op de website van Slow Food kan je ook nog andere Ark van de Smaak producten en Presidia vinden.
SLOW FOOD PROEVERIJ
Wanneer mag een product ‘boerenkaas’ heten? Wat is het verschil tussen jonge en oude Friese turfgerookte droge worst? Hoe draagt ambachtelijk gestookte Limburgse perenappelstroop bij aan biodiversiteit en behoud van authentiek landschap? Deze en andere prangende vragen leggen hosts Maarten Kuiper en Eva Flantua op donderdag 10 december 2020 voor aan een vijftal Slow Food producenten. Ook gaan ze in gesprek met niemand minder dan culinair auteur, Nadia Zerouali, die als tafeldame haar visie zal geven op het gebruik van ambachtelijke streekproducten in de hedendaagse Nederlandse keuken.
Een proeverij is geen proeverij als we onze smaakpapillen niet aan het werk zetten. Daarom proeven we gedurende het webinar maar liefst vijf verschillende producten uit de Ark van de Smaak, waaronder Boeren Goudse Oplegkaas, Boeren Leyden Traditioneel met sleutels, Friese turfgerookte droge worst, Limburgse perenappelstroop én Eau de Vie Betuwer Pruim.
LIVESTREAM
Schuif je digitaal bij ons aan? Blok donderdagavond 10 december van 20:00 tot 21:15 in je agenda en kijk live mee via deze link. Heb je een brandende vraag voor een gast in de studio? Stel je vraag in de chat via deze Zoom meeting.
OVER TERRA MADRE DAG
Ieder jaar op 10 december is het Terra Madre Dag; de verjaardag van Slow Food. Op deze dag viert Slow Food de diversiteit van haar wereldwijde netwerk. Sinds de oprichting in 1989 in Italië is de beweging gegroeid van 15 naar 160 landen, met meer dan een miljoen leden, vrijwilligers en activisten die zich inzetten voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Tijdens Terra Madre Dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan kleinschalige producenten, unieke ambachten, diverse culturen, behoud van unieke dierenrassen, gewassen en producten. Slow Food’s filosofie ‘good, clean en fair voedsel voor iedereen’ ligt in het hart van de beweging en loopt als rode draad door alle activiteiten die op Terra Madre Dag georganiseerd worden. Terra Madre Dag is daarmee dé dag voor het hele Slow Food netwerk om duurzaam en eerlijke geproduceerde streekproducten in de schijnwerpers te zetten.
OVER TERRA MADRE – SALONE DEL GUSTO
De Slow Food proeverij is onderdeel van de festiviteiten rondom Terra Madre – Salone del Gusto. Terra Madre is het grootste internationale Slow Food evenement ter wereld. Het vindt elke twee jaar in Turijn (Italië) plaats en verbindt duizenden Slow Food chefs, producenten, studenten, activisten en andere geïnteresseerden met elkaar door middel van workshops, proeverijen, seminars en colleges. Samen zetten zij zich in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dit jaar vind Terra Madre grotendeels online plaats en zijn de activiteiten verspreid over zes maanden, van oktober 2020 tot en met april 2021. Kijk voor meer informatie over Terra Madre – Salone del Gusto 2020/2021 op www.terramadresalonedelgusto.com.