In heel Nederland vind je lokale Slow Food communities die bijzondere producenten kennen en je de smakelijkste adresjes kunnen wijzen. Zo vertelt Annemieke Punte je graag over Slow Food in Twente. In deze regio grazen Lakenvelders en Brandrode runderen op natuurweiden, kunnen er bosbessen, aardbeien en overig zacht fruit bij diverse fruittelers zelf geplukt worden. Ook worden er Twentse wijnen en biologische groenten verbouwd.

Tekst // Annemieke Punte
Beeld // Annemieke Punte & Genoemde ondernemers

De laatste jaren hebben verschillende boeren in dit gebied het roer omgegooid. Hierdoor lopen er bijvoorbeeld buffels in de Twentse wei waarvan verse buffermozzarella (de Buffalofarm) wordt gemaakt, is er een shiitake kwekerij en lopen de Twentse landganzen (onderdeel van de Ark van de smaak) ook weer trots rond. Instandhouding van oude rassen, innovatief boeren en terug naar ‘ de smaak van vroeger ‘, is wat veel van de Twentse Slow Food leden drijft. ‘Go slow!’ is het motto van het Twentse bestuur, immers, er is zoveel te zien en te genieten dat je daar de tijd voor moet én mag nemen hier bij ons in Twente! Twentenaren houden van lang tafelen, het liefst met z’n allen en wij hebben een passie voor de kwaliteit van ons eten en ons prachtige coulissen landschap. Slow Food Twente laat zien waar je zelf deze heerlijke Twentse producten kan shoppen!

* De feiten op een rij: Twente is een landstreek in het oosten van Nederland, die het oostelijke deel van de provincie Overijssel omvat. De bewoners heten Twentenaren of (informeel) Tukkers. Twente ligt 1,5 uur rijden van Amsterdam. In contact komen met Slow Food Twente kan via twente@slowfood.nl

Slow Overnachten in Twente

Erfgoed Bossem, Puur eten en slapen
Biologische boer Dennis Rerink en zijn vrouw Annet heten hun gasten van harte welkom op hun boerenerf. Of je nou kiest voor een lodge tent of een boerderij suite, als gast ben je gewoon even onderdeel van hun boerenbedrijf waar de Brandroderunderen de hoofdrol hebben. Verblijven bij Erfgoed Bossem is een complete belevenis, zeker ook voor kinderen! Als je hier eenmaal bent wil je gewoon niet meer naar huis. Boer Dennis vertelt graag over zijn passie voor het boerenleven en is een inspirator als het aankomt op puur en natuurlijk boeren. www.bossem.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Erfgoed-Bossem

De overnachtingsmogelijkheden:
– Boerderij suites, bed&breakfast
– Sterren kubussen, vanuit je bed de sterren bewonderen
– Lodge tenten, clamping in de Twentse wei
– Op zaterdagavond ‘ Table d’Hote ‘
– In de zomer ‘oermiddagen‘ voor de kinderen
– Koe safari: samen met de boer zijn Brandroderunderen bewonderen

 

 

 

Herberg Droste’s, logeren en dineren
Herberg Droste in Tubbergen is modern en trendy met een ‘touch’ vintage. Herbergier Harald Droste en zijn vrouw Esther zijn ware Slow Foodies. Streekproducten zijn voor hen een vanzelfsprekendheid en direct contact met de lokale leveranciers eveneens. Chef Hans ter Huurne kookt voor de gasten puur, ambachtelijk en zet de streekproducten met passie op de kaart. Daarnaast zijn zij innovators als het aankomt op bijzonder overnachten. Zij hebben bijvoorbeeld verplaatsbare landschapskamers die midden in een weiland of bos geplaatst worden! Dat is pas ‘go slow’ overnachten! www.drostes.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Herberg-Droste's

De overnachtingsmogelijkheden:
– Oerboerderij, groepsaccommodatie tot 20 personen
– Herberg (hotel) kamers
– Landschapskamers, midden in het weiland wakker worden!
– Boerderij lodges, verspreid door het Twentse landschap
– Bistronomie, wintertuin met haardvuur en biergarten in de zomer

 

 

 

 

Landgoed de Holtweijde, Rustiek en elegant
Eigenaar en gastheer Marcel Vlek is een doorgewinterde Slow foodie. Hij heeft zijn gasten al meerdere keren meegenomen naar de Terra Madre! Daarnaast nodigt hij alle streekproducenten eenmaal per jaar uit voor een streekproducenten diner. Slow Food chef Rob Fiselier zwaait de scepter in de keuken, kookt met volle overtuiging en weet alles van lokale producten. De ambiance is rustiek, elegant en romantisch. In de winter voor het openhaardvuur of zomers in de prachtige tuinen en bosrijke omgeving, hier voel je je ‘twenty four seven’ in de watten gelegd! www.holtweijde.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_landgoed-de-HoltweijdeDe overnachtingsmogelijkheden:
– Diverse suites, bijvoorbeeld: panorama suite, landschap suite, suite met reezicht, familie suite en een bruidssuite
– Beauty en wellness center
– Driving range
– Bib Gourmande restaurant

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Slow Eten in Twente

Gasterij de Oale Marckt, authentiek en sfeervol
In het knusse stadje Wierden bevindt Gasterij de Oale Markt  zich in het mooiste karakteristieke pand van de stad. Slow Food chef en eigenaar, Mark Rutgers, is een ware ambassadeur als het om Slow Food en streekproducten gaat. Hij is zelf altijd op zoek naar nieuwe producten en weet deze om te zetten in zeer smaakvolle en creatieve gerechten. In de Gasterij heerst een ontspannen huiskamer sfeer. Ook het prachtige grote terras omzoomd met lindebomen lonkt in de zomer altijd. In deze ambiance smaakt een goed glas wijn of een lokaal biertje nog beter!
www.oalemarckt.nl

Smaakvol-en-Ambachtelijk-Twente_Gasterij-de-Oale-Markt

 

Theehuis Dennenoord, tea time in Twente
Op een van de mooiste locaties in Twente, tussen Vasse en Ootmarsum, ligt Theehuis Dennenoord. Het Theehuis is een origineel houten pandje uit 1921 waar nostalgie de moderne tijd ontmoet. Het Theehuis bevindt zich tussen de bossen en is een ideale plek om uit te rusten na een heerlijke wandeling of fietstocht. High- of afternoon tea! Het lekkerste en meest romantisch gelegen theehuis voor wie van mooie natuur, scones, clotted cream, sandwiches en thee houdt. Slow foodies Martijn Bas en zijn vrouw, gastheer en gastvrouw, staan garant voor een warm welkom!
www.theehuisdennenoord.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-Twente_Theehuis-Dennenoord

 

Restaurant Kosie, voor de liefhebbers
In Enschede, de grootste stad van Twente, hebben we sinds begin dit jaar een ‘ambachtelijke keuken voor de liefhebbers’ zoals ze zelf tros zeggen. Hier kookt slow food kok en boer, Roy Ottink van de Wildhoeve, in de weekenden met chef Kevin Scheper. Door de week is Roy boer, hij bracht de Angusrunderen naar Twente en fokt nu zijn eigen Twentse Angus. Samen met de chef bereidden zij verrassende en culinaire gerechten van lokale producten met een internationale twist! Restaurant Kosie is een ware aanwinst voor wie de stad niet uit wil maar wel wil genieten van ambachtelijk koken!
www.kosiefood-drinks.nl

Smaakvol-en-ambachtelijk-twente_restaurant-Kosie

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!