Tijdens de online Slow Food proeverij op donderdag 10 december proeven we maar liefst vijf verschillende producten die tot de Ark van de Smaak behoren. Elk product is uniek in zijn soort, ambachtelijk gemaakt en heeft een bijzonder verhaal. Vandaag lichten wij uit: Eau de Vie Betuwer Pruim.

 

Slow Food werkt aan het behoud van Eau de Vie vanwege de ambachtelijke bereidingswijze en de rol van het product bij behoud en bescherming van authentiek en biodivers landschap.

 

EAU DE VIE

Vroeger werd in heel Nederland waar vers fruit voorhanden – en de jeneverbes niet overvloedig – was, alcohol gestookt. Zo maakte men Eau de Vie, Frans voor ‘levenswater’. Tegenwoordig zijn de weinige ambachtelijke stokers in Nederland verenigd in het Genootschap der Warme Stokers. Eau-de-Vie, meervoud Eaux-de-Vie, is de verzamelnaam voor alle van vergiste en/of gemacereerde vruchten en kruiden gedestilleerde dranken met een alcoholpercentage tussen de 35 en 45 volumeprocent.

Eau de Vie Betuwer Pruim is een volronde, krachtige Eau de Vie die minstens twee jaar op eikenhouten Bordeauxvaten gelegen heeft. De Opal en wijnpruim zorgen voor geurige aroma’s, terwijl de Reine Claude Victoria complexiteit toevoegt. Door de houtrijping en omdat wij de pitten mee laten gisten, ontstaat een gelaagde eau de vie met aroma’s van amandel en marsepein.

 

SLOW FOOD PROEVERIJ

Slow Food viert feest! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en vieren wij de diversiteit van ons netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat. Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het programma is als livestream te volgen en jij bent van harte uitgenodigd! Doe je mee? Bestel je borrelpakket in onze webshop.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!