Vrijdag 20 en zaterdag 21 januari was Slow Food Nederland op de Grüne Woche in Berlijn, in opdracht van de Landelijke Samenwerking Korte Keten (LSKK). We presenteerden een demo van een spelvorm die we in opdracht van de LSKK ontwikkelden. Het is bedoeld om dialoog en besluitvorming rond de korte keten aan te jagen. 

 

Afgelopen weekend stond Slow Food Nederland opnieuw op de Grüne Woche in Berlijn! (internationale vakbeurs voor land- en tuinbouw en de voedingsindustrie). Dat gebeurde al eerder in 2020, toen Slow Food voor het ministerie van LNV en de provincies een stand inrichtte met streek- en regioproducten, onder de titel “Taste the Dutch Masters”. De stand kreeg de prijs voor “beste presentatie”. 

 

Dit keer gingen we naar Berlijn in opdracht van de Landelijke Samenwerking Korte Keten (LSKK). Voor hen ontwikkelde Slow Food Nederland een spelvorm dat de dialoog en de besluitvorming rond de korte keten moet aanjagen. Onder het motto “Voedsel van Dichtbij” presenteerden we op de Grüne Woche een demo-versie van het spel, die door de LSKK verder ontwikkeld kan worden. Minister voor Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal, toonde zich zeer geïnteresseerd, net als gedeputeerden van vrijwel alle provincies, kamerleden en andere beursbezoekers. Projecttrekkers Nelleke Don en Lonneke Rhodens kijken voldaan terug.

 

Waarom een spelvorm? 

Nelleke Don: “De LSKK gaat de komende maanden met deze spelvorm het land door, om het met zoveel mogelijk betrokken in de korte keten te spelen. Het is de bedoeling dat spelers – van boeren tot winkeliers, van vervoerders tot politici – meer zicht krijgen op wat er nodig is om de korte keten en voedsel van dichtbij te stimuleren en wat ze daar zelf voor kunnen of moeten doen”. Lonneke Rhodens voegt toe: “Met deze spelvorm ontdek je de ambities en de belemmeringen van spelers in de korte keten. Je kruipt in de huid van boer Stien, kok Albert, of andere spelers in de korte keten. Je ontmoet medespelers en ontdekt hoe samenwerking de transitie aanjaagt”. 

 

De Landelijke Samenwerking Korte Keten is een samenwerking van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit en tot nu toe tien provincies. De LSKK vormt een steunpunt voor spelers in de korte keten, verzamelt en bundelt kennis, ervaringen, inzichten en knelpunten uit lokale initiatieven. Op basis daarvan selecteert en initieert de LSKK bovenregionale projecten, die spelers kunnen helpen hun positie te versterken, hun impact te vergroten en de transitie te versnellen.

 

Slow Food en de politiek

Ernst Hart en politici, van linksboven naar rechtsonder: Ilse Zaal, gedeputeerde Noord-Holland; Elies Lemkes, gedeputeerde Noord-Brabant en Derk Boswijk, Tweede Kamerlid; Laura Bromet, Tweede Kamerlid; Harold Hofstra, gedeputeerde Flevoland

Ook Ernst Hart, bestuurslid Politiek van Slow Food Nederland, was aanwezig in Berlijn. Hij sprak met gedeputeerden en kamerleden over de aanbevelingen die Slow Food Nederland voor de Provinciale Statenverkiezingen van aankomende maart heeft opgesteld. Ernst: “Het is een beetje gek dat we naar Berlijn gaan om Nederlandse politici te spreken, maar dit is wel de plek waar ze allemaal tegelijkertijd samen komen!” Gedeputeerden namen de aanbevelingen ter harte en gaven aan ermee aan de slag te gaan in hun provincies.

Ernst nam namens Slow Food Nederland ook deel aan de grote demonstratie “Wir haben es satt!”. Samen met de collega’s van Slow Food Deutschland en Edie Mukiibi, president van Slow Food International, ondersteunde hij hiermee de boodschap dat de mondiale landbouw- en voedseltransitie een flinke versnelling nodig heeft.

 

Officiële opening jaarthema ‘bonen’ Slow Food Nederland

En tenslotte hebben we ook het jaarthema van Slow Food Nederland voor 2023: “bonen”, kunnen lanceren op de Grüne Woche! Voorzitter Nelleke Don overhandigde een symbolisch zakje met een selectie erfgoedbonen uit de Ark van de Smaak, aan een enthousiaste gedeputeerde van Friesland, Sietske Poepjes (zie foto’s hieronder).

We kijken terug op een geslaagde beurs, en kijken uit naar de toekomst van de samenwerking binnen de Landelijke Samenwerking Korte Keten, het jaarthema bonen en wie weet wat nog meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees de aanbevelingen van Slow Food Nederland hier.

 

Meer info over de Grüne Woche.

 

De LSKK krijgt binnenkort een eigen website. Bekijk tot die tijd hier de website van de Taskforce.

 

Meer info over “Wir haben es satt!”

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!