“Turijn is de bakermat van Slow Food.” Zo begon het artikel over Turijn in de nieuwste ANWB kampioen. Alleen dat is al reden genoeg om er naartoe te gaan. In 1986 is Slow Food begonnen, later officieel opgericht door Carlo Petrini, uit het stadje Bra. Aangezien Bra vlak onder Turijn ligt, is de beweging altijd heel actief geweest in Turijn, waardoor het ook wel de Slow Food hoofdstad wordt genoemd.

 Het artikel zegt terecht dat het najaar de beste periode is om Turijn te bezoeken. De regio Piëmont, waar de stad in ligt, kent inderdaad een fantastische herfst. De wijnoogst in de Langhe en andere gebieden is net voorbij, de wijngaarden beginnen alle tinten rood en bruin te kleuren, en de absolute top van de regio’s gastronomie wordt in dit seizoen geserveerd.

 

 Waarom is de herfst hier het gastronomisch hoogtepunt? 

Natuurlijk is er de witte truffel. Daar hoeft weinig over gezegd te worden: die is waanzinnig. Maar, de herfst in Piëmont kent nog veel meer. De ravioli zijn gevuld met de meest krachtige, zoete pompoen, de kastanjes zijn warm en ruik je van een kilometer afstand, en de bagna cauda (gerecht van ansjovis en knoflook) is heerlijk intens.

Dat in Turijn en omstreken gastronomie hoog in het vaandel staat is duidelijk. Op elke hoek kun je wel een goed bord tajarin of agnolotti (twee typische Piëmontese pastasoorten) krijgen, met een glas Barolo of Barbera. Maar, waar kun je terecht voor de échte Slow Food ervaring? We hebben een paar Good, Clean & Fair adressen op een rijtje gezet, waar je naartoe kan gaan voor het echte Slow Food gevoel. De convivialità, het samenzijn, het samen genieten van goed eten, staat hier centraal. We richten ons hier op de twee belangrijkste steden voor Slow Food: Turijn en Bra.

 

Turijn

Ristorante Consorzio

Relatief simpele gerechten, maar perfect uitgevoerd. Het merendeel van de gerechten op het menu van Ristorante Consorzio draait om een Slow Food Presidium product. Denk aan Presidium kalfstartaar, of heerlijk zachte zwezerik. Geweldige voorgerechten, fantastische pasta’s en nog veel meer met bijna uitsluitend lokale ingrediënten. Alles is perfect op smaak. Combineer dat met de heerlijkste kazen uit de regio en een uitgebreide wijnkaart met veel regionale en biologische toppers, en je lunch of diner is af.  

Must-try: Agnolotto gobbo. Een wat grotere traditionele raviolo met (Presidium Slow Food) vleesvulling. De zijdezachte pasta met super smaakvolle vulling maken dit een van de beste van de stad.

Website: Ristorante Consorzio 

 

Osteria Antiche Sere

Klassieker Turijns dan dit wordt het niet. Osteria Antiche Sere is een charmante oude taverne in een rustige wijk net buiten het centrum van Turijn. Dit restaurant is niet voor niks opgenomen in de Slow Food restaurantgids ‘Osterie d’Italia’. Hier worden met hoogwaardige ingrediënten gerechten uit de klassieke regionale keuken gekookt. Uiteraard kun je, zoals eigenlijk bij elk klassiek Piemontees restaurant, wat betreft wijn hier ook heel goed terecht.

 Must-try: Vitello tonnato. Een typisch gerecht uit de regio, wat ook in Nederland bekendheid geniet. Dungesneden kalfsvlees wordt gecombineerd met smaakvolle tonijnsaus. Dit gerecht heb je vast wel eens geproefd. Maar: nog nooit gehad zoals hier.

 Website: Osteria Antiche Sere

 

Bra

Osteria del Boccondivino

De ANWB Kampioen noemt dit restaurant ook al. En terecht. Dit is hét Slow Food restaurant bij uitstek, gelegen in dezelfde binnenplaats in het centrum van Bra als waar Slow Food gevestigd is. De gigantische rode slak die naast het terras staat, doet al vermoeden dat je op de juiste plek zit. Het restaurant is nauw verwant aan de Slow Food beweging. Het is één van de belangrijke bewaarders van de traditionele, regionale keuken. Je komt er met regelmaat Carlo Petrini zelf tegen.

Eet hier de meest fantastische carne cruda (Piëmont-stijl tartaar, van Slow Food Presidium Piemontees rund), tajarin (typische pasta), en panna cotta. De wijnkaart met bijna uitsluitend wijnen uit de nabijgelegen Langhe maakt het af. De meest prachtige Arneis, Favorita, Pelaverga, Barbera, Barolo en Barbaresco drink je hier zowel per fles als per glas.

Must-try: Tajarin burro e salvia. Zijdezachte, flinterdunne eierpasta, afgemaakt met botersaus en salie. Simpel, maar de smaak blaast je gegarandeerd omver. Panna cotta. Klassiek dessert van gekookte room uit de regio. Deze vind je eigenlijk wel op elke kaart, maar is nergens zo lekker als hier.

 Website: Osteria del Boccondivino

 

Ristorante Battaglino

Een van de oudste familierestaurants in Bra. Ristorante Battaglino opende in 1919 de deuren en is sindsdien door de familie tot een van de beste restaurants van Bra gemaakt. Ook hier wordt de traditionele Piëmontese keuken gevierd. Eet hier de agnolotti del plin (traditionele kleine ravioli) direct uit je servet – ‘volgens traditie’ -of geniet van een bord heerlijke lumache (slakken), een echte delicatesse uit het nabijgelegen stadje Cherasco. Dat alles wordt begeleid door een goede wijnkaart.

Must-try: Trippa ai porri. Battaglino is een van de weinige restaurants waar nog trippa wordt geserveerd, ofwel pens. Battaglino serveert de pens in het seizoen (vanaf oktober) met prei uit Cervere, een dorpje verderop. Als het wat kouder wordt, komen de liefhebbers (en daar zijn er veel van) massaal dit gerecht eten. 

Website: Ristorante Battaglino 

 

Bottega delle delizie

Koffie. Écht lokaal is een lastig verhaal. Toch zijn er van die plekken waar het begrip koffiebar op de best mogelijke manier wordt neergezet. Aan alles is gedacht bij Bottega delle delizie. Hier drink je de beste koffie van Bra en omstreken. De charmante oude bar in het centrum van Bra is van moeder op zoon overgedragen en hij heeft er nu volledig zijn eigen twist aangegeven. Bottega delle delizie staat voornamelijk bekend om de beste, lokale, biodynamische melk, bean-to-bar chocolade van een chocolatier uit het nabijgelegen Fossano en de heerlijkste croissants, ontwikkeld in samenwerking met een lokale bakker. Op het terras aan het levendige Via Pollenzo kun je met gemak uren doorbrengen of een praatje maken met studenten van de Universiteit van de Gastronomische Wetenschappen die hier ook dagelijks hun cafeïne shot komen halen. 

 Must-try: 1847. Rijk croissantdeeg, gevuld met de typische Salsiccia di Bra (rauwe worst uit Bra), en Bra duro (gerijpte kaas uit Bra). Verder: proef vooral de koffie in alle vormen en maten.

 Website: Bottega delle delizie

 

Meer tips of vragen over de regio? Neem gerust contact met ons op! 

Email: dominic@slowfood.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!