Ingrediënten 

  225 gram *gekiemde kikkererwten (zelf geweld en gekookt, of uit blik)

  2 eetlepels tahin (sesampasta)

  2 teentjes knoflook, gepeld

  sap van 1 citroen

  flinke hand verse koriander

  olijfolie

  1 theelepel komijnpoeder

  paprikapoeder

  peper en zout

 

Voor extra variatie & kleur

  Roze: voeg 1 gekookt bietje toe

  Groen: voeg munt toe en 100 gram erwten

  Geel: voeg 1 theelepel kurkuma-poeder toe

 

 

Zo maak je het klaar: 

Stoom de kikkererwten even als je een zachtere hummus wilt.

  1.     Doe de kikkererwten, tahin, knoflook en komijnpoeder in een kom.
  2.     Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe.
  3.     Voeg dan 4 eetlepels olijfolie en wat peper en zout toe.
  4.     Snijd de koriander in kleine stukjes.
  5.     Maal alles met een keukenmachine of staafmixer door elkaar. Blijf mixen tot een gladde puree ontstaat.
  6.     Schep het geheel in een kommetje en maak de hummus af met wat olijfolie en een snuf paprikapoeder.

 

*Gekiemde kikkererwten:

Week droge kikkererwten een nacht in water. Spoel ze om en doe ze vervolgens in een glazen pot. Zorg ervoor dat de deksel van de pot gaatjes heeft of sluit af met een gaasje, zodat overtollig water weg kan lopen. Zet de pot schuin op een schoteltje in het donker. Spoel de kikkererwten een paar keer per dag om en zet vervolgens de pot weer ondersteboven op een schoteltje. Na een paar dagen splijt de kikkererwt en zijn de kikkererwten aan het ontkiemen! Als de eerste kiembladen er zijn, zet je de pot een paar uur op een plekje in het zonlicht. Je kan ze het best paar minuten stomen zodat ze beter verteerbaar zijn en vliesjes makkelijker te verwijderen. Ze blijven vervolgens een dag of drie houdbaar in de koelkast.

 

Bijdrage: Marjolein Triesscheijn & Claar ten Broek van School of Food

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!