EEN SERIE OVER VOEDSELEDUCATIE

Door Marjolein Triesscheijn en Claar ten Broek van School of Food

 

Met School of Food inspireren we leerlingen, docenten, koks, wetenschappers en beleidsmakers om samen te leren over voedsel. Dit doen we op lagere en middelbare scholen, conferenties, evenementen, festivals en musea.

 

In deze serie nemen wij, jullie lezers, mee in onze wereld van voedseleducatie, cultuur, geschiedenis, beleid én puber-eetgewoontes. Dit gaat niet alleen over smaak, cultuur en de handelingen van het koken zelf, maar ook over gezond- en duurzaamheid. Leren over eten is beleven, en daar nodigen we jullie dan ook graag toe uit!

 

KIEMGROENTEN

Lentekriebels, wie voelt die nu niet? Oké oké, het is misschien nog een tikje vroeg, maar wat is nog normaal met de huidige klimaatveranderingen? Het was een gekke tweede helft van februari. Stonden we de ene zondag op het ijs, kon de week erop de winterjas met de ijzers in het vet alweer worden opgeborgen.

De natuur lijkt weer wakker te worden, en het ene na het andere krokusje ontluikt in het gras. Voor scholen is dit hét signaal dat het moestuinier-seizoen weer van start gaat. Ook in Amsterdam en omstreken wordt er straks weer volop voorbereid, gezaaid en bewaterd.

Voor iedereen die een eigen moestuin(tje), balkon of basilicum in leven probeert te houden, weet hoe grillig het kan zijn. De zon, de droogte, te veel regen, slakken, vogels, muizen – het is een ware strijd. 

 

SUCCES VERZEKERD

Voor kinderen is dit meteen een waardevolle les hoeveel tijd en liefde het kost om zoiets kwetsbaars maar essentieels te kweken. Gelukkig zijn er ook makkelijke soorten, waarbij succes verzekerd is. Tuinbonen groeien makkelijk en snel. Je ziet ze bijna letterlijk voor je ogen groeien. Ook kiemgroenten zijn fijn. Ze zitten daarnaast bomvol nutriënten, omdat het zaadje alles eerst op eigen kracht moet doen voordat de wortels die taak overnemen. Hierdoor zitten kiemen vol mineralen, eiwitten, vitamines (anti-oxidanten!), maar ook koolhydraten en in mindere mate vetten.

Kiemgroenten wapenen zichzelf met zogenaamde bio-actieve stoffen om zichzelf te beschermen tegen virussen, bacteriën en schimmels, die de mens ook goed kan gebruiken voor zijn eigen immuunsysteem.

Maar ook hier geldt, wat eigenlijk voor alles geldt: eet het met gepaste mate!

Voor ons start het kweekseizoen weer, doen jullie mee?

Bekende en makkelijke kiemgroenten zijn sterrenkers, broccoli-kiemen en alfalfa, maar probeer ook eens kikkererwten te laten ontkiemen. En kijk wat dat met je hummus doet!

 

 

www.futurefoodlab.nl

 

Marjolein Triesscheijn  ,  06 4224 2100  ,  marjolein@futurefoodlab.nl

Claar ten Broek , 06 1445 2582  ,  claar@futurefoodlab.nl

 

Reactie: communicatie@slowfoodamsterdam.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!