Door het recente lidmaatschap van Laura de Grave hoorde ik over dit kookboek. Een Amsterdams kookboek! Dat moet toch écht iets zijn voor Slow Food A’dam.

 

Ik loop wel een beetje achter, want het werd al in november 2017 uitgegeven. Het blijkt een interessant boek te zijn met verhalen & recepten, mooie foto’s en met vlotte pen geschreven. Laura gaat op bezoek bij winkels en producenten, doet verslag van het gesprek en ziet een gerecht of product gemaakt worden. Ze geeft een gedetailleerd recept met, waar relevant, de fijne kneepjes van het vak en goede achtergrond-informatie.

De recepten variëren van eenvoudig tot hoog culinair, maar zijn altijd culinair interessant. Tosti’s met boerenkool, een ingewikkeld recept van restaurant Rijks met koolraap in zoutkorst in de hoofdrol. Het recept van slagerij de Wit voor hun gerookte ossenworst, Jordanese gehaktballen met garnalen van slagerij Louman, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde bietensoep met spekbokking, en ook een Waterlands duveltje; een soort cocktail van angelica likeur met rauwe melk. Verder: adressen waar je goede boodschappen kunt halen, en nog wat handige adressen en tips.

 

 

Natuurlijk zijn er altijd bepaalde adressen die op een gegeven moment ophouden te bestaan of van naam en eigenaar veranderen. Dat is onvermijdelijk aan zo’n boek. Het valt alleszins mee. Metropolitan is er mee opgehouden, en Helal et Gida heet tegenwoordig “de Buurtsuper” –  wél met dezelfde mensen.

 

Klein kritiekpuntje

Een goede recensie heeft ook een kritiekpunt nodig. Bij chocolade adressen wordt Tony’s Chocolonely vermeld. Goed gemarket natuurlijk, maar van niet al te beste kwaliteit. Waarom niet De Chocolatemakers genoemd? Ook verantwoorde chocolade, alleen dan van oneindig veel betere kwaliteit.

 

Recept: tosti met boerenkool en worst

uit het boek van de zelf gekroonde tosti-koningin Leonie ter Veld van de food blog gewoonwateenstudentjesavondseet.nl

 

•  1 handje boerenkool, fijngesneden

•  1 el geraspte kaas (ik zou zeggen doe maar 2 of zelfs 3, doe eens gek)

•  2 sneetjes witbrood

•  5 cm rookworst

•  2 plakjes augurk

•  mosterd

 

Snijd de boerenkool in kleine stukjes en meng in een kommetje met de geraspte kaas. Doe dit mengsel op een van de boterhammen. Snijd de worst in dunne plakjes en verdeel het over de belegde boterham. Strooi er eventueel nog een restje boerenkool met kaas over, leg de plakjes augurk erop en eindig met het tweede sneetje brood. Stop de sandwich tussen het tosti-ijzer, wacht tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin, en serveer met de mosterd.

 

–  Amsterdam Kookboek van Laura de Grave, uitgeverij Brandt –

(of bestel bij je plaatselijke boekhandel ; )

 

In de volgende nieuwsbrief weer een echt lokaal Hollands recept.

We hebben best veel te bieden. Laten we dat niet vergeten.

 

Greetz, Roel.

 

 

BijdrageRoel van Kollem

Reactiecommunicatie@slowfoodamsterdam.nl

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!