Ook in de hoofdstad is Slow Food actief bezig om “Good, Clean & Fair voedsel voor iedereen” op de kaart te zetten. Maak kennis met de gezichten achter Slow Food Amsterdam.

 

SF Adam_Jeffrey Spangenburg_vierkantJeffrey Spangenberg (voorzitter)

Jeffrey is veranderkundige en houd zich bezig met regionale korte keten. Liefde gaat door de maag. Zo was dat in ons gezin. Met 5 kinderen geremigreerd uit Batavia spoelden we met het laatste schip van de Gordel van Smaragd op een ander exotisch eilandje aan, Zuid Limburg. Eten vormde onze life line met wat we kenden en wilden vasthouden. Het maakte mij bewust dat de betekenis van eten zoveel meer is dan een optelsom van ingrediënten. Ik zie Slow Food als synoniem voor voedselbewustzijn. Aandachtig voor eten is aandacht voor jezelf, de ander en de omgeving waar alles uit voortkomt.

 

SF Adam_Leonie Paalman_secretarisLeonie Paalman (secretaris)

Voor mij was het vanzelfsprekend op te groeien met goed en lekker eten. Mijn vader kwam van een slagersfamilie, bij mijn moeder thuis werd goed gekookt, haar grootmoeder was kokkin in een welgestelde familie. Mijn moeder kookte traditioneel, maar lekker en gezond. En ook al was het thuis geen vetpot, het brood kwam van de echte bakker, het vlees van een goede slager en als er asperges waren werd er flink van gegeten. Ik heb altijd van eten gehouden, goed en gezond, en nadat ik een jaar in Frankrijk heb gewoond als au pair ging mijn culinaire hart alleen maar verder open. Het ging mij aan het hart dat de voedselgewoontes, zelfs in ons gezin, in de loop der jaren veranderden. Ik heb altijd een liefde voor pure en eerlijke producten gehad. Daardoor werd ik ook lid van Slow Food. Ik wil me graag inzetten voor het behoud van mooie ambachtelijke producten en producenten, opkomen tegen de steeds toenemende opmars van ‘processed food` en voedselverspilling, ervaringen delen, leren en genieten.

 

SF Adam_Roel van Kollem_PenningmeesterRoel van Kollem (penningmeester)

Ik ben lid geworden vanwege lekker, daar is pas later puur en eerlijk bijgekomen. Lekker eten is voor mij heel belangrijk. Ik ben een culinaire avonturier. Ik ben altijd op zoek naar bijzondere ingrediënten, combinaties en eten uit andere landen. Toen ik hoorde dat SF Amsterdam zou worden opgeheven was ik geschokt en heb ik mij opgegeven om te kijken hoe we door kunnen gaan. Nu hebben we een leuke club bestuursleden gevonden en heb ik mij opgegeven voor penningmeester. Ik wil af en toe bijzondere workshops en diners geven. En meehelpen met bijzondere acties binnen en buiten SF.

 

SF Adam_Hester Looij_Communicatie 1_vierkantHester Looij (bestuurslid communicatie)

Mijn passie voor eten is geboren doordat íedereen eet. Ons eten heeft een enorme impact op ons lichamelijk en geestelijk welzijn én de planeet waar wij op leven. Eten verbindt, inspireert en kan een geweldig middel zijn om mensen en culturen nader tot elkaar te brengen. Achter onze band met eten schuilt altijd een persoonlijk verhaal. Het gaat over liefde en aandacht voor het leven. Voor wat de natuur en onze medemens ons geeft. Genieten van unieke ingrediënten, smaken en gerechten. Het vraagt ons ook om respectvol rentmeesterschap over deze culturele, culinaire rijkdom. Daar zet ik me graag voor in! Ik hoop mijn (strategisch ontwerp & communicatie-) bijdrage te kunnen leveren om onze eetcultuur en een duurzame, korte voedselketen te promoten en activeren. Zodat wij én toekomstige generaties hier nog lang van kunnen genieten.

 

SF Adam_Rene Zanderink_Algemeen bestuurslidRené Zanderink (algemeen bestuurslid)

René is bioloog, journalist en kookboeken-schrijver. Als natuurliefhebber raakte ik al snel geïnteresseerd in daar waar de producten van de boeren, vissers, imkers en andere leveranciers vandaan kwamen en op welke gronden en wateren ze groeiden, wat hun terroir was. We zijn namelijk door de stress en de groei-symptomen van onze huidige maatschappij onze binding met de aarde volledig uit het oog verloren. Slow Food Amsterdam zou een belangrijke rol bij dit herstel kunnen vervullen, daar wil ik graag mijn steentje aan bij dragen.

 

SF Adam_Dorothea Sinnema_algemeen bestuurslidDorothea Sinnema (algemeen bestuurslid)

Eten zie ik als een belangrijke manier om bij te dragen aan een betere wereld (een wereld met meer biodiversiteit, waar regelgeving niet ten koste gaat van kleinschaligheid en ambachtelijkheid en waar de voedselindustrie niet bepalend is voor wat de wereld eet). Eten is in mijn leven een onderwerp en middel om verhalen uit te wisselen en ervaringen te delen – via Slow Food onder andere door de aanschuiftafel, workshops en proeverijen.

Ik ben nieuwsgierig naar waar eten vandaan komt, wat ermee is gedaan en ik hoop dat meer mensen zich bewust worden van de gevolgen van keuzes die men (niet) maakt over wat men eet. Ikzelf kies graag voor lokaal, niet industrieel geproduceerd / onbewerkt, ambachtelijk en lekker eten. En ik wil me inzetten voor een stad waar iedereen hierover informatie kan vinden en (in gesprek) een visie kan ontwikkelen en waarin iedereen makkelijker de keus kan maken voor “good, clean & fair” eten.

// Tekst: Slow Food Amsterdam
// Beeld: Slow Food Amsterdam

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!