Heb je er weleens over nagedacht welke afstand je eten heeft afgelegd voor het op je bord terecht kwam?

“Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid zijn we verder verwijderd geraakt van ons eten dan nu. Een gemiddeld bord avondeten heeft zo’n 30.000 km gereisd en in de supermarkt liggen 150.000 producten van over de hele wereld.”

Op 2 april organiseerde culinair journalist Laura de Grave een aardappelstunt in het dorp Opperdoes.

Ze legde samen met andere ‘lokaal-voedsel-enthousiastelingen’ een aardappelslinger van 1,7 kilometer van agrarisch bedrijf Hero Stam, aardappelambassadeur van de Opperdoezer Ronde (Ark van de Smaak pieper), naar de supermarkt. Een stunt met een duurzame boodschap.

 

 

Of luister naar het fragment op NPO radio 5:

www.nporadio5.nl/fragmenten/thuisop5/a9875187-8495-4742-b863-c4c903d9d398/2022-03-31-laura-de-grave-maakt-een-aardappelslinger-van-bijna-twee-kilometer/

 

   

Consumenten kiezen in supermarkten vaak voor de goedkoopste groente- en fruitproducten, die uit verschillende werelddelen kunnen komen.

Exotische producten zoals ananas uit Costa Rica, kreeft uit de VS en asperges uit Kenia. Maar ook aardappels uit Israël, uien uit Peru en knoflook uit China, die boeren in Nederland ook gewoon verbouwen. In mijn ogen zijn we (te) ver verwijderd geraakt van ons eten en de natuur. Met deze stunt wil Laura laten zien dat we prachtige lokale producten in Nederland hebben, en dat we beter producten kunnen eten die van dichtbij komen. Dat is vaak duurzamer, goed voor de biodiversiteit en goed voor lokale boeren.

“Ik wil laten zien dat de afstand die ons eten aflegt ook 1,7 kilometer kan zijn in plaats van 30.000.”

 

 

Laura de Grave – Culinair journalist, kookboeken auteur & presentator

Amsterdam kookboek / Nederland kookboek / Lekker lokaal

Columnist Foodies magazine

Lekker Lokaal 24Kitchen / Algemeen Dagblad

T. +31 (0)6 252 44 235

www.foodwriter.nl 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!