Leidse Hangers

Productnaam
Leidsche Hanger. Ook wel bekend als Leidsche Lange, Lange Leidsche, Extra Hangers, Blanke Hangers, Lange Hangers, Hangdown. Het is een oud type tuinboon.

Wetenschappelijke naam
Vicia feba var. Maior

Zaaien / oogsten
Voorzaaien: januari tot en met april
Inplanten: maart tot en met mei
Oogsten: juni en juli

 

 

Kenmerken
Een lange peul die naar beneden hangt en de zwarte navel van de rijpe boon (zwartkiem genoemd). De naar beneden hangende peul is een kenmerk dat uniek is voor Nederland. Oorspronkelijk werd deze tuinboon geteeld voor de markt van Leiden. Tot in de zestiger jaren werd de boon nog geteeld en verkocht. Helaas is deze tuinboon nog maar zeer moeilijk verkrijgbaar. 
Er ontstond een voorkeur voor bonen met een witte kiem. De meeste Leidsche Hangers die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, zijn witkiem. Terugkweken naar de oorspronkelijke Leidsche Hanger vergt daarom enige inspanning. Het ras verdween doordat bij machinaal oogsten er een voorkeur was voor peulen die rechtop staan of op zijn minst van de stengel afstaan. Het is een bruin kokend ras met daardoor een typische enigszins bittere tuinbonensmaak. Bitter wil zeggen rijk aan antioxidanten die zowel positief zijn voor zowel de gezondheid van de plant als voor de consument. Bij hobbytuinders vind je nog wel Leidsche hangers. 

Leuk feitje
“Ik ben in de bonen” betekent: “ik ben in de war”. Deze uitdrukking komt van een oud bijgeloof. Vroeger geloofde men dat bloeiende tuinbonen een bedwelmende geur verspreidden die zelfs tot krankzinnigheid kon leiden als men daarbij in slaap viel (bron: 
www.dbnl.org). 

Culinair
Traditioneel worden de tuinbonen gegeten met gebakken spekjes. Tuinbonen zijn een goede vleesvervanger, je kunt er ook heerlijke spreads voor op brood van maken.

Zaden verkrijgbaar via
www.vreeken.nl
www.denieuwetuin.be

Verkrijgbaar voor consumptie
Juni tot en met september

Producent/teler
Wim Bijma
Osdorperweg 943
1067 SW Amsterdam
0622190967
bijmawim@gmail.com
www.wimbijma.com

Hortus Populus Bodegraven (pluk- en oogst tuin)
Ter hoogte van het Afvalbrengstation.
Portugalweg 6
2411 PR Bodegraven
info@hortuspopulus.nl
www.hortuspopulus.nl

Leverancier
Han de Kroon Horecavers
Bingerweg 20
2031 AZ Haarlem
023.5270747
info@horecavers.nl
www.horecavers.nl

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!