Velen van ons vieren deze zomer vakantie in eigen land. Maar ook in Nederland valt er genoeg te zien, proeven en beleven. Traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten ging alvast op pad en zocht de leukste adresjes voor je uit. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen met ons. Dit keer in de schijnwerpers: zuivel uit Garderen!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij Nelleke Meersma van de Ouwendorperhoeve in Garderen. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
De Ouwendorperhoeve staat op een schitterende idyllische plek. Nelleke houdt hier een gemengde veestapel met een paar Lakenvelders, twintig Friese melkschapen en een roede lammetjes, een aantal Bentheimer landvarkens en twee pony’s. De biggen groeien op in eigen toom, de lammetjes blijven bij de familie en leren zo sneller droogvoer te eten en jaarlijks wordt er een kalf geboren.

Wat is er bijzonder aan de Ouwendorperhoeve?
Nelleke verkaast de melk van de schapen op Goudse wijze en maakt daar ook yoghurt, Griekse kaas en overheerlijke kwark van. Al het andere vee voedt zij op de boerderij op tot volwassen beesten voor vleesconsumptie en om de kleine groep dieren te verjongen. Nelleke werkt circulair en alle beesten hebben een toegevoegde functie op elkaar voor de gezondheid (oa. wormen). De dieren wisselen dan ook regelmatig van weiland. 

Klinkt goed, waar kunnen we producten van de Ouwendorperhoeve aanschaffen?
Nelleke runt een boerderijwinkel waar je zuivel kunt kopen, maar ook vlees van schaap, koe en varken (oa. nekfilet en worstjes). Bovendien kan je er ook terecht voor regionale producten en wol van eigen dieren. Ik heb een bout van schaap in rosé gebraden en ik kan je vertellen dat het smaakt naar zalig zacht lamsvlees (blijkt wel weer dat de meeste slagers schaap voor lam verkopen).


– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Hij gaat graag op pad om te ontdekken waar de lekkerste Nederlandse producten worden gemaakt en doet daar verslag van voor Slow Food, zodat óók jij weet waar je de beste Nederlandse producten kan vinden. Wil je meer weten over Jeroen en zijn activiteiten? Kijk op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Voor Slow Food is ‘lokaal’ het ‘nieuwe normaal’. Wanneer je producten koopt bij boeren en makers uit jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe de boer met zijn of haar dieren en gewassen omgaat. Bovendien steun je hén die werken aan een aantrekkelijk en divers voedsellandschap in jouw regio. Op die manier krijgt iedereen in de lokale voedselketen een gezicht en maak je samen het verschil voor een sterkere lokale economie. Daarnaast krijg je bij het kopen van lokale producten meer inzicht in seizoensproducten, eet je wat vers en beschikbaar is, en hebben je producten een lage milieubelasting. Wil je weten waar je verse producten uit jouw omgeving kan vinden? Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!