Velen van ons vieren deze zomer vakantie in eigen land. Maar ook in Nederland valt er genoeg te zien, proeven en beleven. Traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten ging alvast op pad en zocht de leukste adresjes voor je uit. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen met ons. Dit keer in de schijnwerpers: geitenkaas uit Woold!

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest op de boerderij van Bert en Ellen in Woold. Wat heb je daar gezien?
Bert en Ellen hebben een prachtige campingboerderij nabij Winterswijk. Ze houden zwartbonte en bruinbonte geitjes en melken deze voor de lekkerste geitenkazen. 

Geitenkaas, lekker! Kan je wat meer vertellen over de geiten?
Bert en Ellen hebben 120 melkgeiten, 30 lammetjes en een paar flinke bokken. De zwartbonte en bruinbonte geiten zijn een zeldzaam ras (kruising tussen Nederlandse koebonte melkgeit en de Zwitserse Saanengeit). In hun nieuwe kaasmakerij maken zij drie keer per week zo’n 400 tot 500 KG harde en witflora kazen. De geitjes zijn na zeven maanden drachtig en geven na één jaar melk (twee keer per dag, 1.5 liter) totdat ze ongeveer zeven of acht jaar oud zijn. 

Wat kunnen we allemaal in de boerderijwinkel van Bert en Ellen vinden?
Ze verkopen overheerlijk geitenvlees van zowel de geitjes als de bokjes, en diverse verwerkte vleeswaren waaronder rookworst, chipolata’s en mijn favoriete halfdroge worst. Verder hebben ze in hun winkel een overdaad aan harde kruiden en hooikazen, een heerlijk pruimenbiertje en daarnaast maakt Ellen ook nog een scala aan jammetjes. Je kan er trouwens ook logeren in hun lodge. Kijk voor meer informatie op www.brommels.nl.

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Hij gaat graag op pad om te ontdekken waar de lekkerste Nederlandse producten worden gemaakt en doet daar verslag van voor Slow Food, zodat óók jij weet waar je de beste Nederlandse producten kan vinden. Wil je meer weten over Jeroen en zijn activiteiten? Kijk op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Voor Slow Food is ‘lokaal’ het ‘nieuwe normaal’. Wanneer je producten koopt bij boeren en makers uit jouw regio, weet je precies waar je eten vandaan komt, hoe het groeit en hoe de boer met zijn of haar dieren en gewassen omgaat. Bovendien steun je hén die werken aan een aantrekkelijk en divers voedsellandschap in jouw regio. Op die manier krijgt iedereen in de lokale voedselketen een gezicht en maak je samen het verschil voor een sterkere lokale economie. Daarnaast krijg je bij het kopen van lokale producten meer inzicht in seizoensproducten, eet je wat vers en beschikbaar is, en hebben je producten een lage milieubelasting. Wil je weten waar je verse producten uit jouw omgeving kan vinden? Kijk op www.slowfood.nl/kieslokaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!