Kaas is hot. De afgelopen jaren staat goede, ambachtelijke kaas in de spotlights; niet alleen in (sterren)restaurants maar ook  in het groeiend aantal speciaal- en delicatessenzaken. Ook het aanbod van boerenkazen die op kleinere schaal worden geproduceerd, zit in de lift. Door al deze ontwikkelingen neemt de vraag toe naar mensen die veel weten van kazen. Ben jij zo’n kaasgek die altijd het naadje van de kaas heeft willen weten én Slow Food lid? Dan volg je de cursus tot kaasprofessional nu met € 40,- korting!

 

IN VIER AVONDEN TOT BEGINNEND KAASPROFESSIONAL

Eén van de leden van de Slow Food Professionals Community is het Kaasfort. Speciaal voor Slow Foodleden ontwikkelde het Kaasfort het exclusieve Kaasvignet leertraject dat jou in vier avonden opleidt tot beginnend kaasprofessional. Het Kaasvignet is voor iedereen die beroepsmatig of vanuit eigen interesse meer over kaas wil leren. Het product kaas leer je vanuit verschillende hoeken te benaderen. Niet alleen het productieproces, maar ook inzet van gastronomische zuivel, proeftechnieken, affinage (rijping), het serveren en conserveren van kaas en een stukje wetgeving komen aan bod

De Kaasvignet cursus bestaat uit vier avonden inclusief examen, waarvan één avond op het Kaasfort Amsterdam wordt gegeven, twee avonden bij Hotelschool The Hague Campus Amsterdam en een dagdeel bij een kleinschalige, ambachtelijke Nederlandse kaasboer en/of kaasmakerij. Het Kaasfort is dé plek bij uitstek om de educatie over kaas in verschillende werkvormen toe te passen. De dikke muren en de constante temperaturen van het fort maken het tot een perfecte rijpings- en opslaglocatie van de ruim 300 verschillende kazen. Naast het proeven van kazen en diverse dranken moeten de deelnemers praktijkopdrachten uitvoeren en ronden ze het traject af met een theoretisch- en praktijkexamen.*

Het Kaasvignet wordt normaliter aangeboden voor € 435,- per deelnemer. Deze cursus is dit keer exclusief aan Slow Food leden voor een gereduceerde prijs. Slow Food leden ontvangen € 40,- korting. Ben jij lid? Dan volg je de cursus tot kaasprofessional nu voor slechts € 395,- incl. btw.

Als je nog geen lid bent, word dan nu lid! Dan zien we je bij de Kaasvignet cursus en heb jij je jaarlidmaatschap er al zo goed als uit Dan ben je een heel jaar lid én kaasprofessional in een klap!

 

HET PROGRAMMA

Avondprogramma 18.15 – 22.30 uur 

  • Dinsdag 7 mei 2024

Geschiedenis van kaas, het productieproces in het algemeen, wetgeving en etikettering

  • Dinsdag 14 mei 2024

Verse zuivel, kort gerijpte geiten- en schapenkaas, witflora / romige kaas. Nederland en Italië, affinage en de invloed van micro-organismen

  • Donderdag 23 mei 2024

Harde kazen: roodbacteriekaas, blauwaderkaas, serveren en conserveren van kazen, Frankrijk en Spanje

  • Maandag 3 juni (examen) – theorie en praktijk

 

OVER HET KAASFORT 

Het Kaasfort wil het ambacht van het kaasmaken beschermen, maar tegelijkertijd ook de vertaalslag  van producent naar consument maken. Het aanbieden van een traject met diverse officiële certificeringen is in onze ogen de beste manier om de melkboer, kaasmaker, leverancier en consument met elkaar in contact te brengen.

De meerwaarde van de opleiding zit in de transparantie over herkomst van kazen die vaak biologisch en daardoor gezonder zijn. Lokale productie zorgt voor een authentiek product met een eigen en veelal unieke smaakbeleving. Met de hand gemaakte kazen en kleinschalige producties hebben een meerwaarde. Omdat de ambachtelijkheid belangrijker is dan zo goedkoop mogelijk produceren, is de consument bereid voor dit type product meer te betalen. Het gaat over eerlijk genieten en levenskwaliteit. En daar willen we zoveel mogelijk mensen kennis mee laten maken! Wil je meer weten over het Kaasfort kijk dan hier. 

 

AANMELDEN

Meld je vóór 1 maart aan bij docent: Tom Rozestraten via opleidingen@kaasfortamsterdam.nl. Er is slechts plek voor 25 deelnemers, dus wees er snel bij! Bij 15 deelnemers gaat de cursus door. Meer informatie over het Kaasfort vind je hier.

* De cursus Kaasvignet wordt naar verwachting goedgekeurd door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH).

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!