Dit voorjaar: boekpresentatie De Ark van de Smaak in Nederland

Afgelopen november en december lanceerde Slow Food Nederland een crowdfunding om een langgekoesterde wens te realiseren: een boek met daarin de Ark van de Smaak producten in Nederland. De crowdfunding werd goed ontvangen en we behaalden zelfs meer dan ons streefbedrag. Vandaag hebben we wederom goed nieuws: we hebben de catalogus met ons boek erin van de uitgever ontvangen en de lancering staat voor eind mei gepland. Houd onze website, nieuwsbrief en social media goed in de gaten want binnenkort maken we de precieze datum van de boekpresentatie bekend. 

Voedsel, kennis en verhalen over gastronomisch erfgoed

De Ark van de Smaak is een ode aan de gastronomische rijkdom van Nederland. Ons land is niet alleen een van de grootste landbouwexporteurs ter wereld, maar ook een rijk culinair land met een royaal aanbod aan producten. Aardappelen, groentes, kazen, vissen, vruchten, granen en vee, het wordt hier gemaakt, verbouwd, gevangen, gefokt en geteeld. Veel is voor export bestemd en maar al te graag halen we producten ervoor terug uit het buitenland. En dat is zonde.

De Ark van de Smaak laat zien dat we heel goed kunnen volstaan met voedsel van eigen bodem. Minder ‘voedselkilometers’ maken en verkorting van de voedselketen is gezond voor mens, dier en natuur. Het draagt bij aan een betere regionale economie, eerlijker prijzen, verse producten die beter van smaak zijn en versterkt bovendien het contact tussen boer en burger. Met recepten van chef-koks, interviews met producenten, een kalender voor seizoensgebonden eten en verdiepende essays presenteert dit boek de gastronomische kracht en het culinaire erfgoed van Nederland in een notendop.

Yvette van Boven: “Het blijft zo bijzonder dat in iedere streek producten ontstaan die alleen bij dat stukje land horen. De Ark van de Smaak is ontzettend interessant omdat het vol zit met dit soort verhalen.”

Update ark van de smaak boek - werknemers

Enkele van de mensen die momenteel aan dit boek werken aan het werk in hun natuurlijke habitat (meestal thuis). Van links naar rechts, boven naar onder: Maarten (kartrekker), Ulrike (redactie), Toos (illustraties), Baukje (vormgeving). NB: je ziet dus ook heel veel mensen niet die aan de Ark en dit boek hebben gewerkt

Update over het boek en de boekpresentatie

Achter de schermen zijn we druk bezig om het boek te realiseren. We werken met een grote groep vrijwilligers en professionals samen. Dat gaat (grofweg) als volgt in z’n werk. Productomschrijvingen van alle 100 erfgoedrassen- en gewassen zijn verzameld door Nederlandse studenten van de Universiteit van Gastronomische Wetenschap in Pollenzo, en aangevuld door de leden van de Ark van de Smaak commissie in Nederland. Recepten worden verzameld door o.a. Guus en Eva vanuit de Chef’s Alliantie van Slow Food. Alle teksten en gastbijdrages van andere auteurs worden verzameld door mij en klaargezet voor redactie door Ulrike Schmidt. In de tussentijd maakt Toos Hartog meer dan 100 unieke illustraties op basis van de rassen en gewassen in de Ark. Al het beeld en tekst gaat vervolgens gefaseerd door naar vormgever Baukje Stamm, die hopelijk eind maart het eindproduct kan opleveren bij de drukker. Daarna is het boek af en zijn we klaar voor de officiële boekpresentatie!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!