Slow Food is jarig en jij bent uitgenodigd! Op donderdag 10 december is het Terra Madre Dag en vieren wij de diversiteit van ons netwerk, waarin aandacht voor ambacht, traditie, cultuur, kleinschalige producenten en diversiteit in dierenrassen, gewassen en producten centraal staat.

 

SLOW FOOD PROEVERIJ

Dit jaar organiseert Slow Food Nederland, ter ere daarvan, een online Slow Food proeverij met smakelijke producten uit de Ark van de Smaak. Het programma is als livestream te volgen en jij bent van harte uitgenodigd!

LIVESTREAM

Schuif je digitaal bij ons aan? Blok donderdagavond 10 december van 20:00 tot 21:15 in je agenda en kijk live mee via deze link. Heb je een brandende vraag voor een gast in de studio? Stel je vraag in de chat via deze Zoom meeting.

PROEF JE MET ONS MEE?

Gedurende het webinar proeven we maar liefst vijf verschillende producten uit de Ark van de Smaak, waaronder:

  • Boeren Goudse Oplegkaas: een smaakvolle rauwmelkse boerenkaas, die minimaal 1.5 tot wel 4 jaar gerijpt wordt. Dat resulteert in een rijke, complexe en smeuïge kaas. De kaas is gemaakt van rauwe zomermelk van koeien die in de weilanden van het Groene Hart grazen.
  • Boeren Leyden Traditioneel met sleutels: een krachtige rauwmelkse boerenkaas met een ietwat stevige, kruimelige structuur. De toevoeging van komijnzaad zorgt voor net dat beetje extra pit.
  • Friese turfgerookte droge worst: een worst die in de noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe wordt gemaakt, omdat de luchtvochtigheid daar het best geschikt is voor het drogen van de worst. Van oudsher wordt deze worst op turf gerookt, dit resulteert in een kenmerkende, volle smaak.
  • Limburgse perenappelstroop: een ambachtelijke stroop, waar pure hoogstam peren- en appels in zijn verwerkt, zonder smaakversterkers of andere toevoegingen. Dit resulteert in een heerlijke, smeuïge stroop, die zelfs na opening, jaren bewaard kan worden.
  • Eau de Vie Betuwer Pruim: een volronde, krachtige Eau de Vie die minstens twee jaar op eikenhouten Bordeauxvaten gelegen heeft. De Opal en wijnpruim zorgen voor geurige aroma’s, terwijl de Reine Claude Victoria complexiteit toevoegt. Door de houtrijping en het mee laten gisten van de pitten, ontstaan een gelaagde Eau de Vie met aroma’s van amandel en marsepein.

Het borrelpakket, dat in twee verschillende varianten te koop is, is tot en met 1 november te bestellen via de webshop van Slow Food Nederland. Vervolgens ben je van harte uitgenodigd om de producten op 10 december 2020 op een borrelplank te leggen en ervan te genieten tijdens de online Slow Food proeverij. Lees hier meer informatie over het programma.

!! UPDATE !! De webshop is inmiddels gesloten. Je kan uiteraard wél digitaal aanschuiven via de livestream (je ontvangt dan geen Slow Food borrelpakket).

 

OVER TERRA MADRE DAG

Ieder jaar op 10 december is het Terra Madre Dag; de verjaardag van Slow Food. Op deze dag viert Slow Food de diversiteit van haar wereldwijde netwerk. Sinds de oprichting in 1989 in Italië is de beweging gegroeid van 15 naar 160 landen, met meer dan een miljoen leden, vrijwilligers en activisten die zich inzetten voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Tijdens Terra Madre Dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan kleinschalige producenten, unieke ambachten, diverse culturen, behoud van unieke dierenrassen, gewassen en producten. Slow Food’s filosofie ‘good, clean en fair voedsel voor iedereen’ ligt in het hart van de beweging en loopt als rode draad door alle activiteiten die op Terra Madre Dag georganiseerd worden. Terra Madre Dag is daarmee dé dag voor het hele Slow Food netwerk om duurzaam en eerlijke geproduceerde streekproducten in de schijnwerpers te zetten.

 

OVER TERRA MADRE – SALONE DEL GUSTO

De Slow Food proeverij is onderdeel van de festiviteiten rondom Terra Madre – Salone del Gusto. Terra Madre is het grootste internationale Slow Food evenement ter wereld. Het vindt elke twee jaar in Turijn (Italië) plaats en verbindt duizenden Slow Food chefs, producenten, studenten, activisten en andere geïnteresseerden met elkaar door middel van workshops, proeverijen, seminars en colleges. Samen zetten zij zich in voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dit jaar vind Terra Madre grotendeels online plaats en zijn de activiteiten verspreid over zes maanden, van oktober 2020 tot en met april 2021. Kijk voor meer informatie over Terra Madre – Salone del Gusto 2020/2021 op www.terramadresalonedelgusto.com.

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!