Duivekater

 

KERST IN VLAARDINGEN

Herinneringen aan kerst in ons gezin met 4 kinderen brengen veel gedachten en gevoelens in me naar boven. Eten heeft daarbij toch ook wel een bijzondere betekenis. Terwijl in deze tijd mensen aangespoord worden om de lokale middenstand te steunen, was en is dat binnen ons gezin altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Mijn vader, zoon van een slager uit Zwolle en winkelier (confectie), was ermee opgegroeid dat je andere winkeliers steunde. Voor mijn moeder was kwaliteit van belang en – ondanks de kleine beurs – werd er bij ons thuis goed gegeten. Fijn dat mijn moeder daarnaast ook lekker kon koken.

DUIVEKATER

Mijn eerste baantje was bij de Echte Bakker Hazenberg bij ons in de straat. Alle 4 hebben we daar gewerkt en dat was in de kersttijd extra leuk. Heerlijk die drukte en al dat lekkers! Ons gezin was ook bevriend met de familie, die oorspronkelijk uit Brabant kwamen. Ik ben rooms-katholiek opgevoed. De bakkerij lag tegenover de kerk, waar wij traditiegetrouw naar de nachtmis gingen. Een hoogtepunt was voor ons niet de mis, hoewel de muziek heel mooi kon zijn, maar de Brabantse broodtafel na afloop bij de familie: de worstenbroodjes uit Brabant, het kerstbrood, de duivekater en al het heerlijke brood en beleg. Later heb ik geleerd dat duivekater voornamelijk uit Noord-Holland afkomstig is.

De kerstdagen brachten ook wel wat spanning teweeg. Mijn moeder wilde altijd graag ‘uitpakken’ met lekkers, terwijl mijn vader veel soberder was. Ook, hoe hou je iedereen tevreden in een kleine flat: de een wil kaarten (er werd bij ons thuis veel gekaart) of een spelletje doen…, wanneer mocht de tv aan… Ik las liever wat. Natuurlijk werd er ook wel een wandelingetje gemaakt.

VASTE TRADITIE: OSSESTAARTSOEP EN KALSRAGOUT

Maar het moment van eten was voor ons allen wel belangrijk. Vaste traditie: de ossenstaartsoep en een kalfsragout. Geen kalkoen of wild, maar het vlees dat op tafel kwam was een compromis van de verschillende wensen van de gezinsleden. Altijd volop groentes: spruitjes, witlof, aardappelpuree en stoofpeertjes. Hoe ingewikkeld moet dat toch zijn geweest voor mijn moeder.

Nadenkend en proevend over de gerechten in die tijd, heb ik enorm veel zin om deze kerst een paar van die echte traditionele gerechten uit de keuken van mijn moeder te maken, in ieder geval de ossenstaartsoep. Wie weet heb ik straks ook wel zin in een kaartspelletje.

 

Fijne dagen iedereen! Blijf gezond, heb lief en blijf nadenken!

 

Bijdrage: Leonie Paalman

Reactie: Leonie@slowfoodamsterdam.nl

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!