De wereld van de (niet altijd) duurzame Kruiden & Specerijen

Door: Simone Lips

Maandag, 26 februari kwamen 21 Food professionals samen bij het eerste Slow Food professionals event van 2024 over Kruiden & Specerijen. We ontdekten de fascinerende wereld achter het telen en verhandelen van kruiden en specerijen, met inspirerende verhalen van professionals als Iona Mulder van The Good Spice; een bedrijf in duurzame en eerlijke specerijen, Gustavo Ferro werkzaam in international trade & Sustainable development van specerijen en Maarten Smid, product manager bij Koppert Cress, een innovatieve teler van cressen.

Gustavo Ferro trapte de middag af met een overzicht van de wereldmarkt van kruiden & specerijen. Er is nog een wereld te winnen, want in veel kruiden en specerijen worden bijvoorbeeld nog behoorlijk wat vulmiddelen zoals zout bijgemengd. Of olijvenblaadjes… Die vaak worden toegevoegd aan oregano! Dat is verre van ideaal, maar er zijn ook goede ontwikkelingen te melden.

De industrie neemt zelf het initiatief om de hele keten van producent tot consument duurzamer te maken op milieu- maar ook sociaal gebied. Ook overheden krijgen hier meer aandacht voor. Er is nog veel ruimte voor verbetering.

Van de wereldhandel schakelden we over naar een bedrijf dat duurzame specerijen hoog in het vaandel heeft staan: The Good SpiceIona Mulder, oprichter, vertelde hoe ze directe contacten legt met producenten en op die manier precies weet wat hoe de producten geteeld worden. The Good Spice handelt in een korte keten, waardoor hun specerijen de consumenten veel sneller bereiken.

Wist je dat de gemiddelde kruiden en specerijen twee jaar onderweg zijn, voordat ze de consument bereiken? Hierdoor zijn specerijen eigenlijk nog maar een jaar bruikbaar, omdat alle aanwezige oliën tegen die tijd uit het product zijn verdampt. En die bepalen voor 80% wat wij ruiken en proeven!

In de korte keten van The Good Spice, zijn de specerijen binnen een jaar bij de consument. Je kunt ze dus twee jaar gebruiken. Met deze kennis gewapend, nodigen we iedereen uit zijn of haar kruiden- en specerijenvoorraad eens onder de loep te nemen!

Toen kwam het programma-onderdeel waar elke Slow Food fan altijd erg blij van wordt: de proeverij! Eerst de specerijen van The Good Spice, die in geuren en kleuren en vol van passie werden voorgeschoteld. We proefden thee van kaneelbast. Een roze, doorschijnende ‘thee’ met een ongelooflijk aroma. We proefden slagroom met kardemom, een onverwachte smaaksensatie, en roken verschillende pepersoorten, die we daarna konden proeven in cakes en brownies. De diepe smaaklagen van de specerijen waren opvallend.

Daarna proefden we zes of zeven verschillende cressen – denk aan tuinkers – met een zachte knoflooksmaak, radijs- of anijssmaak. De kleine plantjes zijn verassend smaakvol en toepasbaar in tal van gerechten. Als gerecht op zich zijn ze te klein en te sterk van smaak. Ze worden vooral in de horeca gebruikt.

Na de proeverijen nam Maarten Smid ons mee op een rondleiding door de kassen van Koppert Cress. We leerden van alles over het kiemproces, de omstandigheden in de kassen en het duurzaam mottenvangen met drones.

Ook werkt Koppert Cress met duurzaame opgewekte en hergebruikte energie via zoutpanelen en warmteterugwinning. De kleine cressen blijken in een ongelooflijke hightech omgeving te groeien.

Na een middag vol inspiratie en nieuwe ontdekkingen, sloten we af met een gezellige netwerkborrel. Het volgende Slow Food Professionals Event is 22 mei bij regeneratief bedrijf Telers van de Put. Zet het alvast in je agenda! Nog geen lid van de Professionals Community? Word lid en ga gratis mee naar ons volgende event en geniet van de andere voordelen van ons snel groeiende netwerk!

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!