DE ARK IN HET SEIZOEN: HEILIGE BOON (SEPTEMBER)

De Heilige Boon, of Monstransboon, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit Frankrijk naar Horst (Limburg) gebracht. De boon werd vroeger veel geteeld, maar is nu nog slechts sporadisch op de markt te vinden. Helaas is de belangstelling voor deze boon, en peulvruchten in het algemeen de laatste decennia afgenomen. Maar niet getreurd: terwijl er nog families zijn die de boon op traditionele wijze telen en drogen, zoals de familie Smak, is de boon bezig met een comeback!

Foto // De Gezonde Apotheker

In Lutjewinkel wordt er nog ‘geruiterd’

Familie Smak in Lutjewinkel (West-Friesland), houden de traditie van het telen van deze prachtige peulvruchten in stand. De Heilige Boon is niet de enige peulvrucht uit de Ark van de Smaak die ze telen: ze hebben ook de Wieringer Boon, Woudboon, Kievitsboon, en de Citroenboon. De oogsttijd van de Heilige Boon is aangebroken. Erik Smak vertelt dat er na het oogsten nog een heel proces aan te pas komt: “Eerst worden de bonen afgemaaid, dan wordt er geruiterd, en als de bonen rijp en droog genoeg zijn wordt er gedorst.” Ruiteren is een traditionele natuurlijke manier van drogen. De bonenplanten worden in het geheel over een soort houten tipi gelegd, totdat ze droog genoeg zijn om te worden gedorst (bonen uit de peul halen). De bonen worden daarna nog na-gedroogd en schoongemaakt.

 

Beans are back

Dat peulvruchten de afgelopen decennia aan populariteit hebben verloren staat vast. Maar, met de huidige stijgende vraag naar plantaardige eiwitten, lijken de bonen hun positie te heroveren. Zo is Slow Food International bezig met een campagne ‘Let It Bean’, waarbij peulvruchten een centrale rol spelen in de eiwittransitie. Het leuke van dit initiatief is, dat het verminderen van onze consumptie van vlees en andere dierlijke producten, gepaard gaat met een fantastisch alternatief. We zijn in Nederland natuurlijk niet meer zo gewend aan het eten van bonen. Daarom mogen we best afkijken van plaatsen waar de bonen nog een grotere rol spelen in de keuken: Toscane bijvoorbeeld. Zie hier een heerlijk Toscaans recept met de Heilige Boon. Er is een enorme diversiteit aan bonen in Nederland alleen al. Allemaal met een unieke smaak, en toepasbaar op zoveel geweldige recepten. Wij bevelen iedereen van harte aan deze fantastische diversiteit te gaan proeven!

 

Wat is de Ark van de Smaak?

De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!

Meer weten over de Heilige Boon en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!

Bezoek we website van Smak Peulvruchten

Meer blogs lezen?

Ark van de Smaak - Brabantse Grijze Zandboekweit

Brabantse Grijze Zandboekweit op de kaart

Eerder dit jaar vroegen we om tips over partijen Brabantse Grijze Zandboekweit, een Ark van de Smaak-ras dat we maar al te graag terug op de kaart...
Danielle Leoni - Slow Food Professionals

Chef-kok Danielle Leoni: “Er ligt macht in weten wat je eet”

  De Slow Food Professionals Community verbindt Food Professionals die werken aan een duurzamer, gezonder en eerlijker voedselsysteem. De...
Brood.Revolutie - Slow Food Professionals

Ons Dagelijks Desembrood: circulair van akker tot bakker

  ‘Plofbrood’ noemen ze het, fabrieksbrood. Zoals je het over plofkip hebt. Jolien van Es en Lotte Middelkoop van Brood.Revolutie in het...
Woeste Goesting - Christine Rolofs

Crowdfunding: Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen

Help Christine Roelofs bij het realiseren van haar culinaire fotoboek 'Woeste Goesting, de wilde proeftuin van de Kempen'! Chef, kunstenaar, tuinder...
Edie Mukiibi

Slow Food-voorzitter Edie Mukiibi over Wereldvoedseldag

  Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Een dag waarop we stilstaan bij ons eten en aandacht vragen voor voedselonzekerheid. Want de...
Sheila Struyck - Lekker is dat! Slow Food Professionals

Lekker is dat | Sheila Struyck brengt kookboek over duurzaam koken uit

Slow Food Professional Sheila Struyck draait al enige tijd mee in de wereld van de duurzame gastronomie. Met haar plant-forward missie inspireert ze...
Alessandro Vargiu - Terra Madre

Terra Madre/Salone del Gusto 2024: Een Terugblik

Wij zijn de natuur. In de Italiaanse stad Turijn verandert het Parco Dora om de twee jaar in een groots gastronomisch festijn als Slow Food er...
De Kleischuur - Slow Food Professional

Bistro Flores, Restaurant Rotonde en De Kleischuur in de We’re Smart Green Guide

  We're Smart World riep de Green Guide in het leven om restaurants niet alleen te beoordelen op smaak en culinaire creativiteit, maar ook op...
Nevel Wid Ales

Nevel Wild Ales brouwt met Restaurant Rotonde en De Kleischuur

Twee Slow Food Professionals die de krachten bundelen om samen iets tofs neer te zetten: daar worden wij blij van. Zo brouwt Restaurant De...
Achterhoekse appels - Ark van de Smaak

Achterhoekse appels in de Ark van de Smaak

  “Bedreigde gastronomische pareltjes probeert Slow Food te koesteren in de Ark van de Smaak,” schreven Nelleke Don en André Brouwer...

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!