De Heilige Boon, of Monstransboon, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw vanuit Frankrijk naar Horst (Limburg) gebracht. De boon werd vroeger veel geteeld, maar is nu nog slechts sporadisch op de markt te vinden. Helaas is de belangstelling voor deze boon, en peulvruchten in het algemeen de laatste decennia afgenomen. Maar niet getreurd: terwijl er nog families zijn die de boon op traditionele wijze telen en drogen, zoals de familie Smak, is de boon bezig met een comeback!
Foto // De Gezonde Apotheker
In Lutjewinkel wordt er nog ‘geruiterd’
Familie Smak in Lutjewinkel (West-Friesland), houden de traditie van het telen van deze prachtige peulvruchten in stand. De Heilige Boon is niet de enige peulvrucht uit de Ark van de Smaak die ze telen: ze hebben ook de Wieringer Boon, Woudboon, Kievitsboon, en de Citroenboon. De oogsttijd van de Heilige Boon is aangebroken. Erik Smak vertelt dat er na het oogsten nog een heel proces aan te pas komt: “Eerst worden de bonen afgemaaid, dan wordt er geruiterd, en als de bonen rijp en droog genoeg zijn wordt er gedorst.” Ruiteren is een traditionele natuurlijke manier van drogen. De bonenplanten worden in het geheel over een soort houten tipi gelegd, totdat ze droog genoeg zijn om te worden gedorst (bonen uit de peul halen). De bonen worden daarna nog na-gedroogd en schoongemaakt.
Beans are back
Dat peulvruchten de afgelopen decennia aan populariteit hebben verloren staat vast. Maar, met de huidige stijgende vraag naar plantaardige eiwitten, lijken de bonen hun positie te heroveren. Zo is Slow Food International bezig met een campagne ‘Let It Bean’, waarbij peulvruchten een centrale rol spelen in de eiwittransitie. Het leuke van dit initiatief is, dat het verminderen van onze consumptie van vlees en andere dierlijke producten, gepaard gaat met een fantastisch alternatief. We zijn in Nederland natuurlijk niet meer zo gewend aan het eten van bonen. Daarom mogen we best afkijken van plaatsen waar de bonen nog een grotere rol spelen in de keuken: Toscane bijvoorbeeld. Zie hier een heerlijk Toscaans recept met de Heilige Boon. Er is een enorme diversiteit aan bonen in Nederland alleen al. Allemaal met een unieke smaak, en toepasbaar op zoveel geweldige recepten. Wij bevelen iedereen van harte aan deze fantastische diversiteit te gaan proeven!
Wat is de Ark van de Smaak?
De Ark van de Smaak is onderdeel van de Slow Food Stichting voor Biodiversiteit. De Ark is in essentie een verzameling, een catalogus van kleinschalige voedselproducten en bereidingswijzen van over de hele wereld. 5514 producten en gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn aan de cultuur, geschiedenis en tradities van mensen uit 150 verschillende landen. Van al die landen zijn er slechts een paar die ook een Ark van de Smaak boek hebben. En vanaf nu is Nederland er daar een van! De 100 producten in dit boek worden veelal met uitsterven bedreigd. Het boek is daarom niet alleen maar een catalogus. Het boek spoort ook aan om deze producten weer te gaan eten!
Meer weten over de Heilige Boon en andere Ark van de Smaak producten? Koop het boek ‘De Ark van de Smaak in Nederland’!
Bezoek we website van Smak Peulvruchten