Wij hebben in Nederland een enorme rijkdom aan appels, met een grote diversiteit aan smaken en gebruiken. In de Ark van de Smaak hebben wij op dit moment 10 appelrassen opgenomen. Stuk voor stuk heerlijke appels die nog maar weinig worden gebruikt. Terwijl het aanbod in supermarkten steeds maar verkleint zijn er elders gelukkig nog steeds gepassioneerden die deze appels in stand houden.

 

Monumentale Hoogstamboomgaard Acht, Eindhoven

Een groep van iets meer dan twintig vrijwilligers onderhoudt sinds de jaren 90 deze prachtige boomgaard in Eindhoven. Ze hebben meer dan 60 appelrassen, waaronder de Notarisappel en de Brabantse Bellefleur (beiden uit de Ark). Deze boomgaard bestaat al sinds het begin van de vorige eeuw. Hij was echter compleet verlaten, en overgroeid. Door de inzet van deze fantastische groep is de hoogstamboomgaard in betere staat dan ooit, en worden er zelfs twee keer per jaar pluk-opendagen georganiseerd. Een geweldige manier om de omwonenden te laten kennismaken met de diversiteit van appels.

 

De Brabantse Bellefleur

De oudste bomen in de gaard zijn Brabantse Bellefleuren. Imposante hoogstambomen, met prachtig rood-glanzend fruit. Het is nu eigenlijk nog net iets te vroeg voor de Brabantse Bellefleur: iets te zuur, iets te wrang. Dit is ook meteen het voordeel wat deze Bellefleur heeft ten opzichte van andere appelrassen: ze is  rijpt later dan de rest, en is lang (ongekoeld) houdbaar. Ook bloeit de boom twee weken later in het seizoen. Er is dus minder kans op schade door nachtvorst!

Het is een heerlijke appel. Vanaf december zo uit de hand te eten, maar ook lekker om mee te bakken. De Brabantse Bellefleur is scheef aan alle kanten, en is geelgroen met een rode glans. Er zijn overigens verschillende soorten Bellefleuren. De Dubbele Bellefleur en Bellefleur Large Mouche hebben ze bij Hoogstamboomgaard Acht ook.

 

Naast de Brabantse Bellefleur zijn er nog veel meer fantastische Nederlandse appelrassen. De smaakdiversiteit hiervan is oneindig, en het zou zonde zijn om alleen uit het monotone aanbod van onze supermarkten te kunnen kiezen. Gelukkig zijn er organisaties zoals Hoogstamboomgaard Acht, die absoluut onze steun verdienen!

 

Zie hier de website van Hoogstamboomgaard Acht.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!