COP 26 eindigde met een teleurstellend akkoord, net op het moment dat de verwachtingen van het maatschappelijk middenveld, jongeren, inheemse volkeren en allen die getroffen zijn door de klimaatnoodsituatie het hoogst waren. Volgens Slow Food is dat nog lang niet genoeg, gezien de omvang van de urgentie.

De overeenkomst bereikt niet het meest ambitieuze doel van het akkoord van Parijs uit 2015 – de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële niveau. De overeenkomst verwaterde ook de toezeggingen om fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen en slaagde er niet in de steun aan de landen die het meest door klimaatverandering werden getroffen, serieus aan te pakken.

 

Marta Messa, directeur van Slow Food Europe, zegt: “We zijn verbijsterd over het gebrek aan ambitie dat voortvloeit uit de inhoud van de overeenkomst.” Ze voegt eraan toe: “In het kader van de VN-besluitvorming kan het opmerkelijk zijn dat er een akkoord is bereikt. Maar de inhoud van de overeenkomst is bij lange na niet voldoende gezien het niveau van noodsituaties van de klimaatcrisis. Delegaties verlieten Glasgow met de aarde nog steeds op het goede spoor om over de drempel te blazen naar een toekomst van escalerende weercrises en onomkeerbare schade aan de natuurlijke wereld. Slow Food zal doorgaan met het ontwikkelen van acties aan de basis om klimaatverandering aan te pakken en om zijn netwerk en burgers wereldwijd te mobiliseren om besluitvormers onder druk te zetten om onmiddellijk actie te ondernemen, op lokaal en mondiaal niveau.”

Volgens Shane Holland, uitvoerend directeur van Slow Food in het VK: “Het is ongelooflijk dat er geen focus is op de op één na meest uitstotende sector, het industriële voedselsysteem. COP26 had de weg moeten effenen voor de overgang naar agro-ecologische voedselsystemen, waarvan het bewijs aantoont dat ze koolstof in de grond houden, de biodiversiteit ondersteunen, de bodemvruchtbaarheid herstellen en de opbrengsten in de loop van de tijd op peil houden, waardoor een basis wordt gelegd voor veilig levensonderhoud op de boerderij en gezonde voeding voor iedereen. Er kan geen echte overgang naar duurzame voedselsystemen zijn zonder een financieringsbeleid voor agro-ecologische systemen dat bindende doelen volgt, wat volledig ontbreekt in de COP26-eindverklaring”.

Jorrit Kiewik, uitvoerend directeur van Slow Food Youth Network, kan zijn teleurstelling niet verbergen:      “Deze COP was een bijeenkomst die cruciaal is voor mijn generatie. Maar de zogenaamde leiders slaagden er niet in om ons in de goede richting te leiden. Ik ben diep geschokt door het gebrek aan wilskracht die besluitvormers hebben om de wereld leefbaar te maken voor huidige en toekomstige generaties.”

 

Slow Food International Press Office

Paola Nano – p.nano@slowfood.it (+39) 329 8321285

Alessia Pautasso – a.pautasso@slowfood.it (+39) 342 8641029

 

Slow Food is een wereldwijd netwerk van lokale gemeenschappen, opgericht in 1989 om het verdwijnen van lokale eettradities en de verspreiding van de fastfoodcultuur tegen te gaan. Sindsdien is Slow Food uitgegroeid tot een wereldwijde beweging waar miljoenen mensen in meer dan 160 landen bij betrokken zijn en die ervoor zorgt dat we allemaal toegang hebben tot goed, schoon en eerlijk voedsel.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!