Cheese is in volle gang. In de afgelopen edities werden de Britse en Ierse eilanden sterk gerepresenteerd. Deze keer staan de Ieren er alleen voor. Met een kleine, maar ontzettend goede selectie kazen staan ze dit jaar op Cheese. Ze representeren het enige Ierse Slow Food Presidium: ‘Irish Raw Milk Cheeses’.

 

Peter Thomas

De kunst van het kaasmaken wordt vaak doorgegeven van generatie op generatie. In sommige unieke gevallen begint het ook vanuit nul. Zo is de Ier Peter Thomas 20 jaar geleden begonnen met het maken van zijn rauwmelkse ‘Bellingham Blue’. Een blauwader kaas op zijn best. De prachtige romige structuur ondersteund het intense en bloemige aroma van de blauwader.

 

Kaas vanaf nul

Peter vertelt over hoe lastig het is om een nieuwe kaas te ontwikkelen. Het heeft hem ruim tweeënhalf jaar gekost om tot een kaas te komen waarmee hij tevreden is. “Je maakt een kaas, wacht drie maanden, proeft, en maakt de kaas opnieuw”. Op het moment dat hij begon, was hij de enige in Ierland die rauwmelkse blauwader kaas maakte. Peter benadrukt het belang van de weide. In de zomer maakt hij ook nog een verse kaas, omdat de smaak van de weide dan prachtig naar voren komt.

Peter is al sinds de eerste editie aanwezig op Cheese. Ondanks dat ze nu met minder zijn, zijn de kazen van de Britse eilanden zoals elke keer weer een van de hoogtepunten van Cheese. Het is nu de tweede dag, en ze zijn al bijna uitverkocht.

 

Op de foto van links naar rechts: Hermione Winters, voorzitter Slow Food Ierland. Peter Thomas, kaasmaker van de Bellingham Blue

Zie hier meer over Cheese

Bezoek de website van Bellingham

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!