Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en ging – toen het nog kon – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: buffelmozzarella uit Twente.

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij Buffalo Farm Twente. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik was op bezoek bij Andra Westerhoff in Denekamp. Een gepassioneerde kaasmaakster. Ze verwerkt de melk van haar buffels tot buffelmozzarella, ricotta, yoghurt, fior di latte en nog veel meer. In de zomermaanden wordt er ook ijs van gemaakt.

Hoe verwerken ze hun producten?
“De buffels van Andra zijn eigenlijk driedubbeldoel: (1) de melk wordt gebruikt voor oa. kaas en yoghurt, (2) het vlees wordt gebruikt voor oa. entrecote en braadvlees, en (3) de huid wordt gebruikt voor riemen en tassen.”

Wat maakt Twentse buffalo producten zo uniek?
“Een goed leven voor de buffels staat centraal bij Buffalo Farm Twente. De dieren zijn sterk en gezond. Ze krijgen geen krachtvoer en zijn vrij van antibiotica. Ze eten enkel gras, stro en structuur van Nederlandse of Duitse bodem. Dat zorgt er mede voor dat de producten goed en puur smaken.”

Waar kan ik buffalo producten kopen?
“Je kan de buffelmozarella (en andere producten) van Andra bestellen via www.heerlijkemozarella.nl  of ga eens langs bij de boerderijwinkel. Het is namelijk een schitterende omgeving daar bij de Dinkel!

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Als gevolg van de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!