Op 17 september stond graan in het middelpunt. Samen met De Hoorneboeg en Elegast Cidery organiseerde Slow Food Nederland de graandag. Op het prachtige terrein bij de Hoorneboegse heide kwamen bakkers, brouwers, koks, stokers, fermentatie-goeroes en andere gepassioneerden samen. Ondanks wat regen zijn er die dag veel enthousiasteling komen proeven, luisteren en delen. Centraal op het terrein was er een markt met producenten. Hier kon je onder andere proeven van de lekkerste ambachtelijke jenever en moutwijn van de ‘Warme Stokers’, en genieten van de meest intense miso en shoyu van lokaal graan door  ‘SmaakPark Ede’. Ook stond Slow Food Nederland samen met Slow Food Amsterdam op de markt, met een borrelplank van verschillende Ark van de Smaak producten – zoals Boeren Goudse Oplegkaas en Boeren Leyden Traditioneel – en zuurdesembrood van Stadsbakkerij Broodt. Verder waren er proeverijen en lezingen van brouwers zoals Nevel en Graangeluk, en presenteerde Slow Food Nederland het graanpanel.

 

Oude granen: overbodig of broodnodig?

Deze vraag werd in het graanpanel uitvoerig besproken door drie experts: onderzoeker Noor Bas, teler Michiel Korthals en bakker René van der Veer. Ook graanteler Marcel van Silfhout van Graangeluk en Theo Bastiaens van de Stichting tot het Behoud van Oude Graanrassen kwamen aan het woord. Noor Bas besprak de geschiedenis van graan als cultuurgewas. Michiel Korthals legde uit dat oude granen zoals Ark van de Smaak graan Sint-Jansrogge een positieve invloed kunnen hebben op de bodem en de biodiversiteit. Bakker René van der Veer laat zien dat je met oude granen zoals de Utrechtse Blauwe heerlijk zuurdesembrood kunt bakken. De vele kritische en interessante vragen uit het publiek maakten het panel af.

 

Foto’s // Jetske Amijs

 

Dit project is gefinancierd door het LIFE programma van de EU. In deze publicatie wordt slechts de mening van Slow Food Nederland en SFYN NL weergegeven. CINEA is niet aansprakelijk voor het gebruik dat eventueel wordt gemaakt van de informatie in deze publicatie.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!