Wieringer droogboon

 

Ik ben Hanne, net nieuw bij werkgroep de winkel en er werd mij gevraagd een stukje te schrijven om mezelf voor te stellen.

 

Mijn studententijd heeft me veel dingen gebracht. Misschien wel het meest een liefde voor eten, duurzaam eten, lekker eten en zoals ik het zelf het liefste noem: goed eten. Tijdens deze zoektocht naar goed eten bleef ik me maar verbazen over de Nederlandse keuken, en voornamelijk hoe weinig waardering en daarmee kennis er is.

 

WAT MOOI IS, KOMT VAN DICHTBIJ

Want hoeveel ik ook houd van Franse kazen en Italiaanse balsamico azijn, mijn studie Future Planet studies aan de UvA heeft mij toch vooral de waarde van je directe omgeving meegegeven. Wat mooi is, komt van dichtbij, als het aan mij ligt. Dus, ik ben voor werkgroep de winkel bezig met bonen van dichtbij. Bonen van heel dichtbij, onze provincie, en bonen van iets verder weg, bijvoorbeeld Friesland.

Zo kwam ik de moeilijk verkrijgbare Wieringer droogboon, een prachtige parelwitte boon met een roodbruin oog, afkomstig van het voormalige eiland Wieringen, Noord-Holland, plotseling tegen. Na lang zoeken op internet naar producenten van deze boon stuitte ik op mijn werk, een bakkerij in Amsterdam-oost, opeens op een geïmproviseerd zakje met deze bijzondere boon, tevens twee jaar oud.

Samen met de Friesgele woudboon en de Kievitsboon heb ik de bonenmix afgelopen week bereid, met een sausje van geitenyoghurt, peterselie olie, tijm en citroen. Niet een alledaags sausje, maar zoals ik eerder vertelde, experimenteren met smaken is toch de grootste winst van mijn afgelopen jaren. Het was heerlijk en tegelijkertijd leerzaam, twee jaar oude bonen zijn niet net zo lekker als de net geoogste of moeten misschien langer wellen. Ik kijk er naar uit om meer te leren over oude bonen rassen en mensen met goede ideeën over bereiding, interessante smaak combinaties of mooie verhalen kan altijd een mail sturen. Dit was tevens mijn voorstelrondje als nieuw lid van de werkgroep winkel.

Hanne

 

Bijdrage: Hanne van Beuningen

Reactie: winkel@slowfoodamsterdam.nl

 

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!