Vanaf ongeveer 1860 boert de familie Van Hootegem rondom Kruiningen bij landbouwbedrijf Meulwaeter. Alex is de vijfde generatie, zijn zoon Emiel inmiddels alweer de zesde. In al die jaren onderging het bedrijf veel veranderingen. Alex en Emiel schuwen het niet om te experimenteren. Zo maken ze gebruik van onkruidrobots en legden ze een waterhouderij* aan.

Tekst: Elian van ‘t Westeinde, Slow Food Zeeland

Een grote stap maakte Alex in 1999 toen hij met zijn bedrijf Meulwaeter overschakelde naar biologische landbouw. In 2013 kwam de volgende stap naar biologisch dynamische landbouw. Sindsdien werkt ook zoon Emiel volledig mee op het bedrijf. Vader en zoon telen veel verschillende gewassen op circa honderdveertig hectare. Allerlei soorten aardappelen, rode- en gele uien, suikermais, snijmais, bruine bonen, sperziebonen, kidneybonen, doperwten, cichorei, oranje-, gele-, witte- en paarse wortelen, pastinaak, rode-, gele-, witte- en chioggia bieten, knolselderij, grasklaver en diverse granen.

Foto van landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen - Biologisch geteelde wortelen van het familiebedrijf

Onkruidrobots

Alex en Emiel gebruiken de nieuwste technieken om de percelen te bewerken en onkruidvrij te houden. Zo liggen er rijpaden zodat op de beteelde stukken van de akkers geen tractoren en andere machines rijden. Beter voor de bodem en de vruchtbaarheid van de grond, want elke keer als je over de bodem rijdt, doe je het bodemleven geweld aan. Met GPS-systemen rijdt de tractor precies op het pad. En dit jaar worden diverse proeven met onkruidrobots gedaan op de percelen waar wortelen groeien.

Waterhouderij

Meulwaeter heeft ook een waterhouderij. Onder een van de percelen ligt diep in de grond een grote zoetwaterbel. Via een kilometerslang netwerk van drainagebuizen wordt in de winter overtollig regenwater in de zoetwaterbel gebufferd. In de zomer gaat het andersom. Bij droogte kan het water weer worden opgepompt en via dezelfde buizen naar de akker terugvloeien. Daardoor blijft het grondwater op peil en kunnen plantjes ook in droge periodes groeien.

Foto van landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen - Zoon Emiel is alweer de zesde generatie

Land van Ons

Meulwaeter werkt samen met Land van Ons, een coöperatie van ondertussen 24.000 leden die zich inzet voor het behoud van biodiversiteit in een landschap waar pachters rendabel kunnen boeren. Land van Ons kocht in 2023 een perceel landbouwgrond bij Meulwaeter. Vrijwilligers van het Land van Ons helpen de biodiversiteit op het bedrijf naar een nog hoger plan te tillen.

Biologische webwinkel

Op het bedrijf is ook een biologische webwinkel en bezorgdienst, De Grote Verleiding. Een deel van de geteelde producten wordt via deze webwinkel afgezet aan particulieren en bedrijven in Zuidwest Nederland en in de grensstreek met België.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!