Ondernemers worden in tijden van crisis gedwongen om anders naar hun onderneming te kijken. Zo kon traiteur en Slow Food chef Jeroen van Nijnatten zijn werkagenda tot na de zomer vol krassen met afmeldingen. Hij liet het er echter niet bij zitten en ging – toen het nog kon – op bezoek bij kleinschalige lokale producenten. Wekelijks deelt hij zijn bevindingen. Dit keer in de schijnwerpers: Boeren Goudse Oplegkaas uit het Groene Hart.

Tekst en beeld // Jeroen van Nijnatten

Jeroen, je bent op bezoek geweest bij kaasboerderij Captein. Kan je vertellen wat je daar gezien hebt?
“Ik mocht een kijkje in de keuken nemen bij kaasboerderij Captein in Zoeterwoude. Ze maken daar oa. Boeren Goudse Oplegkaas. Samen met familie van der Poel van Hoeve Waterrijk uit Rijpwetering en affineurs vormen zij het Slow Food Presidium Boeren Goudse Oplegkaas.”

Hoe verwerken ze hun product?
“Een gedeelte van de in de zomer gemaakte kaas (gemaakt in houten vaten met linnen doeken) komt in aanmerking voor de opleg. De kaas moet minimaal anderhalf jaar rijpen en dit kan tot een jaar of zes (!) duren. Zelf mocht ik een stukje van 7 jaar (!) meenemen. Smaakt notig, intens en maderiserend.”

Wat maakt deze kaas zo uniek?
De kazen worden op ambachtelijke wijze gemaakt met traditionele bereidingsmiddelen en daarna in linnen doeken geperst in houten vaten. Het beschermde merk Boeren Goudse Oplegkaas mag alleen worden gebruikt voor halfharde zomerkaas van hoge kwaliteit. De kaas moet voldoen aan de eisen voor boerenkaas van het type Gouda Holland zwaarder dan 20KG en moet worden geproduceerd uit melk van koeien die dag en nacht zoveel mogelijk in de wei kunnen grazen in het Groene Hart op bedrijven die tevens werk verrichten voor een agrarische natuur- en/of landschapsorganisatie.”

Waar kan ik Boeren Goudse Oplegkaas kopen?
“Deze kaas moet je proeven! Ga eens langs bij de boerderijwinkels van familie Captein of familie van der Poel. Of kijk op www.boerengoudseoplegkaas.nl voor verkooppunten elders in het land.”

– Jeroen van Nijnatten is traiteur in Utrecht. Hij is specialist op het gebied van verfijnde catering en sfeervolle diners. Als lid van de Slow Food Koks Alliantie kookt hij zo veel mogelijk met ambachtelijke en streekgebonden producten. Als gevolg van de coronacrisis zijn al zijn opdrachten komen te vervallen. Hij laat het er echter niet bij zitten en schrijft verslag van zijn bezoek aan lokale producenten (die hij nog voor corona tijden kon bezoeken). Kijk voor meer informatie over Jeroen en zijn bedrijf op www.jeroenvannijnatten.nl.

– Dit verslag delen wij in het kader van #kieslokaal. Het zijn vaak de kleinschalige lokale ondernemers die het moeilijk hebben in deze tijd. Op www.slowfood.nl/kieslokaal vind je lokale voedselondernemers waar je verse producten uit jouw regio kan vinden. Bestel een maaltijd. Koop een tegoedbon. Kies lokaal. Juist nu.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!