Zoutewelle

“Pyrus communis L. ’Zoutewelle’“
Regio & naamgeving: Zwijndrecht (Zuid-Holland)
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Zoutewellepeer komt uit Zwijndrecht (Zuid-Holland). De bomen zijn klein en hoog, net als de peren eigenlijk. De hoge bomen maken de oogst moeilijk. Bovendien heeft de Zoutewelle last van beurtjaren, wat de oogst onvoorspelbaar maakt. De vruchten hangen dicht bij elkaar in de bomen. Ze hebben zeer dikke stelen
die goed vastzitten.


De kleur van de peren varieert van groen tot geel, afhankelijk van hoe rijp de peer is. Als ze worden gekookt, worden ze rood. De smaak is zoet en doet denken aan fruitlikeur en lychee.

CULINAIR GEBRUIK

De peer wordt gebruikt als stoofpeer of vers gegeten. Ze kunnen tot enkele maanden na de pluk worden bewaard. De bereiding van stoofperen is vrij eenvoudig: kook de peren langzaam zo’n veertig tot vijftig minuten in rode wijn, waar je wat suiker, kaneel en steranijs aan hebt toegevoegd. Er zijn veel verschillende recepten waarbij de specerijen en de wijn nogal kunnen variëren. Over het algemeen zijn de stoofperen vrij zoet en worden ze geserveerd als bijgerecht bij de avondmaaltijd.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Nu wordt hij weer op kleine schaal geteeld, een initiatief van de achterkleinzoon van Jan Zoutewelle. Momenteel wordt er jaarlijks maar slechts ongeveer dertig kilogram geoogst. Een deel van de kleine opbrengst wordt verkocht aan een plaatselijke ijsmaker.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!