Zoete Kroon

“Malus domestica ‘Zoete Kroon’“
Regio & naamgeving: Oorspronkelijk alleen Groningen, het noorden van Nederland, later ook Noord-Holland | ook bekend als Zoete Winterkroon
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Dit ras groeit matig sterk en vormt een vrij grote, dichte boom. Hij bloeit met witte bloemen. De Zoete Kroon is zelfbestuivend, maar kan ook goed bestoven worden door andere rassen. Het ras is vroeg en goed vruchtbaar. Voor een zoete appel is het een productief soort, die wel soms beurtjaren heeft.


De appels zijn tamelijk klein (vooral die van oudere bomen) en iets breder dan hoog. Met hun goudgele schil met roodgestreepte blos zijn de appels mooi om te zien. Ze hebben zoet, geelwit vruchtvlees dat glazig kan zijn. Het is een aromatisch zoete appel.

CULINAIR GEBRUIK

Zoete Kroon is een prima hand- en keukenappel en ook goed geschikt voor de oud-Hollandse stamppot ‘hete bliksem’. Dit soort is redelijk goed houdbaar; de bewaarbaarheid is wel afhankelijk van de teeltomstandigheden: warme zomers geven vaak een nat klokhuis. Deze eigenschappen hebben ervoor gezorgd dat het ras ook in het noorden verdwenen is. Gekoeld zijn deze appels wel tot half februari houdbaar.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

In de Oranje Lijst van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland staan de Nederlandse oude rassen die in de periode vanaf 1850 tot aan de Tweede Wereldoorlog werden geteeld. Hierin staan 725 appelrassen. De appels die zijn geselecteerd voor de Ark van de Smaak zijn niet alleen gekozen voor het behoud van de biodiversiteit maar ook vanwege hun lekkere smaak. Veel van deze appelrassen zijn uit de commerciële teelt verdwenen. Hopelijk gaan deze appelrassen vanaf nu dan ook aangeplant worden in achtertuinen en boomgaarden en gaan we ze terugzien in supermarkten en buurtwinkels.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!