Zoete Campagner

“Malus domestica ‘Zoete Campagner’“
Regio & naamgeving: Noorden en midden van Nederland | ook bekend onder de namen Campagne Zoet, Zoete Campagne, Blauwzoetje en Blauwswiete
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Zoete Campagner groeit goed en gedijt op alle grondsoorten. De boom vormt een vrij dichte, bolvormige kroon. De vruchtbaarheid treedt laat in, maar is dan vrij goed. De Zoete Campagner is vatbaar voor schurft, maar verder vrij gezond. Hij is wel gevoelig voor beurtjaren.


De appels zijn matig groot (op hoogstam zijn ze wel goed van formaat) en onregelmatig gevormd: scheef, platrond, meer breed dan hoog. De appels zijn vaak mooi van kleur; eerst geel, later groen met veel dof rood. Het rood kan soms neigen naar een blauwachtig waas (vandaar de Friese naam Blauswiete). De appels hebben een gladde schil met veel lenticellen (kleine bruine poriën); deze hebben geen invloed op de kwaliteit van de appels. Het vruchtvlees is wit en droog, soms bitterzoet van smaak.

CULINAIR GEBRUIK

Deze soort is uitsluitend geschikt als stoofappel. In Friesland werd dit type appel ook wel potappel genoemd: heel geschikt voor de bereiding van stamppot met zoete appeltjes (‘hete bliksem’). Als je de appels ongekoeld tot en met februari bewaart, drogen ze wel uit en worden rimpelig. Ze zijn dus eigenlijk meer geschikt voor direct gebruik in het najaar. Als ze in een koelcel worden bewaard (bijna zonder zuurstof) dan kun je ze wel probleemloos tot februari bewaren.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!