Zeeuwse Platte Oester

“Ostrea edulis L. ‘Zeeuwse Platte’“
Regio & naamgeving: Grevelingen en Oosterschelde (Zeeland)
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren en visproducten

BESCHRIJVING

De Zeeuwse Platte Oester is een eeuwenoude oestersoort met een platte, ovale schelp die wordt gekweekt in de riviermondingen van Zeeland. De Zeeuwse Platte Oester is lichtbruin en heeft een tweekleppige schelp. De linker klep is hol, daarin groeit het vlees van de oester. Op deze klep bevinden zich diepe plooien, ribbels en groeistrepen. De schelp aan de rechterkant his plat, vandaar ook de naam Zeeuwse Platte Oester. Deze schelp is vaak glad. Daardoor onderscheidt hij zich ook van de Japanse Oester. De Zeeuwse Platte Oester is de enige originele Europese Oester.

De oesters worden ingedeeld in gewichtsklassen van vijftig tot maximaal 110 gram. De mondingen van de Oosterschelde en de Grevelingen worden beide gebruikt voor de oesterkweek, maar de Zeeuwse Platte Oester wordt liever in de Grevelingen gekweekt omdat de oesters hier resistent lijken tegen de dodelijke oesterziekte bonamia.

De teelt van de Zeeuwse Platte Oester vereist meer zorg en aandacht dan die van de meer gangbare Japanse Oester vanwege de kwetsbaarheid voor ziekten en de langzame groei. De zuiverheid van het water, de temperatuur, het zoutgehalte en het bodemtype hebben allemaal invloed op de groei van de oesters, die een voorkeur hebben voor vaste grond.


CULINAIR GEBRUIK

De Zeeuwse Platte Oester heeft een verfijnde, romige smaak met nootjesachtige tonen. Eenmaal geoogst worden de oesters voornamelijk verkocht aan restaurants en op lokale markten. Voor de bereiding van de oester is alleen een oestermes nodig, aangezien ze rauw gegeten worden. Als je de spier met het mes hebt doorgesneden en de schaal kan worden geopend, is de oester klaar om te eten. Als je ’m liever niet puur eet, is een Zeeuwse Platte Oester ook lekker met een beetje citroen, limoen of vinaigrette. Je kunt de oesters ook stomen, in dat geval opent de spier de schaal.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De Zeeuwse Platte Oester is vanwege haar zeldzaamheid, trage groei en arbeidsintensieve kweek duurder dan de Japanse Oester. Het gaat om een jaarlijkse oogst van vijftig ton Zeeuwse Platte ten opzichte van vijfduizend ton Japanse Oesters. Er zijn momenteel slechts een tiental vissers die percelen huren van de overheid om Zeeuwse Platte Oesters te kweken. Dat doen ze op 1.550 hectare oestergrond in de Oosterschelde en 550 hectare in het Grevelingenmeer. De Japanse Oester wordt nu vaak Zeeuwse oester genoemd omdat hij zo veel wordt gekweekt in hetzelfde gebied. Het is daarom belangrijk om de naam Zeeuwse Platte Oester te gebruiken als je op zoek bent naar het authentieke product. Er zijn ook oesters die vanuit Engeland, Ierland en Denemarken naar de Zeeuwse wateren worden overgebracht en al na enkele weken Zeeuwse Oesters worden genoemd. Hoewel er niets mis is met de smaak van deze geïmporteerde oesters is de enige manier om zeker te zijn van een echte Zeeuwse Platte Oester om ze rechtstreeks bij de visser te kopen of te vertrouwen op het advies van goede lokale visverkopers.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!