Winterlouwtje

“Pyrus communis L.’Winterlouwtje’“
Regio & naamgeving: Nederland | ook bekend als Louwtjespeer en Winterloutje
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Het is een zeer vruchtbaar ras dat bijna jaarlijks draagt. De boom groeit gemiddeld hard en maakt geen zwaar hout. De vruchten zitten goed vast zodat de boom gerust op de windkant van een boomgaard kan staan. Hij leent zich goed voor zowel half- als hoogstamteelt en wordt op wilde peren veredeld. Hij maakt soms wat slap hout waardoor jonge takken iets hangen, op latere leeftijd wordt dit beter.


Deze middelgrote stoofpeer heeft een mooie, typerende peervorm: hij is lang en smal. De schil is mooi glad en groengeel, tegen het rijpen lichtgeel met een rood kleurtje aan de zonzijde. Hij heeft wat verspreide roestvlekken, die verder geen invloed hebben op de smaak. Het vruchtvlees is wit, vast en zoet.

CULINAIR GEBRUIK

Het Winterlouwtje is een eersteklas stoofpeer met een friszure smaak. Gekookt worden de peren fraai rozerood zonder toevoeging van rode wijn of bessensap. Lekkere combinaties met het Winterlouwtje zijn ook kardemom, kaneel en wijnen met veel mineralen zoals Riesling. Je kunt de peren van november tot en met februari als verse vruchten stoven of meteen in november allemaal stoven en in goed afgesloten, schone potten bewaren totdat je ze nodig hebt.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Hoewel het Winterlouwtje een uitstekende en algemeen bekende stoofpeer is, wordt hij niet meer voldoende algemeen aangeplant. Volgens de Pomologische Vereniging Noord-Holland zij er nog 31 bomen van dit ras.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!