Winterjan

“Pyrus communis L. ‘Winterjan’“
Regio & naamgeving: Nederland | ook bekend als Kleipeer, Weldrager, Steenjut en Steenpeer
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

Dit ras behoort tot een van de beste stoofperen. De bloei is vroeg en het is een zeer vruchtbaar ras. De soort groeit op elke grond al blijven de bomen altijd klein, ze hebben wel veel opgaande vertakkingen. Net als de Gieser Wildeman is het een zelfbestuivende perenboom. Beurtjaren kun je voorkomen door vroegtijdige vruchtdunning. De boom is gevoelig voor aantasting door wantsen en de perenringworm. Bij oudere bomen is het vaak moeilijk om de groei te behouden; een sterke snoei helpt.


De Winterjan is rond, kort en gelijkmatig van vorm, klein tot matig groot. De vruchten zitten vast aan het hout. Hij kan pas laat geoogst worden. Door de peertjes na de pluk enkele weken te laten liggen, worden ze beter van smaak. De schil van de rijpe vruchten is geelgroen met veel roest. Het vruchtvlees is wit, hard en korrelig.

CULINAIR GEBRUIK

De Winterjan is een roodkokende stoofpeer die weinig extra suiker nodig heeft. Vroeger werd de Winterjan met gezouten spek verwerkt in het gerecht ‘spekpeertjes’. In tegenstelling tot de meeste stoofpeertjes die we over het algemeen schillen, van het klokhuis ontdoen en dan in vieren gedeeld stoven, wordt de Winterjan (net als het Winterlouwtje) van oudsher heel gelaten en ongeschild, al dan niet met steeltje, gekookt. Het klokhuis kan er eventueel met een appelboor uitgehaald worden. De Winterjan is zeer goed houdbaar en kan van december tot half maart geconsumeerd worden.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Volgens de Pomologische Vereniging Noord-Holland zijn er nog 152 bomen van dit ras over. Deze eerste algemeen voorkomende stoofpeer wordt de laatste jaren meer en meer verdrongen door de Saint Rémy en de Brederodeperen die grotere vruchten hebben.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!