Wijnkers

“Prunus avium ‘Wijnkers’“
Regio & naamgeving: Gelderland, Utrecht | ook bekend als Glimmer of Blinker
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Wijnkers is ook een hoogstamkersenras en werd traditioneel veel aangeplant in Nederland. De boom kan in de loop van zo’n tien jaar tot vijf meter hoog worden. Hij vormt een ijle kroon. Het ras gedijt in alle grondsoorten, maar houdt niet van zeer vochtige omgevingen. De Wijnkers houdt van een zonnige, beschutte plek met weinig wind. Hij is niet zelfbestuivend. Goede bestuivers zijn de Spek-kers (Bigarreau de Napoleon), Dubbele Maaikers, Early Rivers en Udense Spaanse. Met deze bestuivers kan de boom zeer goed dragen.


De Wijnkers heeft vrij grote, glanzende kersen met een kleine steen. De vruchten zijn bruinrood tot zwart van kleur. Het vruchtvlees is zacht en sappig met een zeer goede smaak en een iets rins aroma. De vruchten scheuren bijna nooit, zijn goed houdbaar en goed te vervoeren.

CULINAIR GEBRUIK

Er is geen specifiek gerecht bekend met Wijnkersen. Het is een veelzijdig ras. Hij is lekker als handkers en ook in warme gerechten en cake bijvoorbeeld. Bijzondere smaken die met kers goed samengaan zijn kokos, amandel, pastinaak, witte chocolade en koffie. En onverwachts: lams- en geitenvlees.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!