Walcherse Kogelboon

“Phaseolus coccineus L. 'Walcherse Kogelboon'“
Regio & naamgeving: Zeeland
Categorie: Peulvruchten

BESCHRIJVING

Het feit dat de Walcherse Kogelbonen handmatig worden geplukt en gesorteerd maakt het telen zeer arbeidsintensief. Bovendien groeien de uitlopers van de Walcherse Kogelboon nogal in elkaar waardoor je de grond ertussen niet makkelijk kunt wieden. Ze kunnen lichtbruin of donkerbruin tot zwart van kleur zijn. De hele donkere bonen worden er meestal met de hand uit gelezen.


Walcherse Kogelbonen zijn een lokale Zeeuwse variëteit van Phaseolus vulgaris, de gewone boon. Ze zijn kleiner en ronder dan veel bruine bonensoorten. Ze zijn ook iets minder korrelig qua structuur en vallen niet uit elkaar tijdens het koken.

CULINAIR GEBRUIK

De ronde bonen moeten, net als andere gedroogde bonen, worden geweekt voordat ze worden gekookt. Ze worden vaak geserveerd met gekookte aardappelen, een eenvoudige groene salade met een vleugje azijn, gebakken uien, rauwe gehakte uien, knapperig gebakken Zeeuws spek of authentieke piccalilly (mengsel van zoetzuur ingelegde groente) en augurken. De Kogelboon is ook uitermate geschikt om direct na het koken op zuur te zetten, met bijvoorbeeld laurier en sjalot.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Naar schatting worden er elk jaar slechts een paar honderd kilo van de Walcherse Kogelboon geoogst, nog steeds met de hand. Met een toename van de populariteit van het gemak van bonen in blik, zijn gedroogde bonen ook uit de gratie geraakt bij de consument, waaronder oude variëteiten zoals de Walcherse Kogelboon.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!