Vroege Duitse

“Prunus avium ‘Vroege Duitse’“
Regio & naamgeving: Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht | ook bekend als Early Rivers, Vroege Franse, Franse Vroege, Engelse Kers, Duitse Meikers, Lindekers
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De bomen van de Vroege Duitse zijn hoog. Deze kersenbomen hebben een zonnige, droge standplaats nodig en een luchtige, voedselrijke bodem. De bomen kunnen heel oud worden. De oude bomen vertonen meestal een hoogopgaande kruin met opengespreide groeiwijze. De takken groeien weelderig door elkaar, ze gaan hangen van de vruchten. Op latere leeftijd worden ze meestal aangetast door ziekten. Vroege Duitse bloeien en rijpen eerder dan andere rassen. Daardoor hebben ze geen last van de suzukifruitvlieg.


De kersen zijn donkerbruin tot zwart van kleur, middelgroot, vlezig met donker, zacht vruchtvlees. Ze smaken zeer zoet en hebben een aangenaam aroma.

CULINAIR GEBRUIK

Van oudsher wordt deze kers zo gegeten of verwerkt tot jam of sauzen, gebruikt in alcoholische dranken of om te bakken. Een heel bekende zoete kersenbereiding uit de oven is de Franse clafoutis. Je kunt deze kersen ook gebruiken om ze in te maken of als amarenakers. Hartige bereidingen als condiment bij wildgerechten of met specerijen in een marmalade zijn ook heel interessant.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Het aantal kersenboomgaarden met hoogstambomen van de Vroege Duitse neemt af. Het is een ras dat bijzonder gevoelig is voor klimaatveranderingen en regen en dat moeilijk is te beschermen tegen vogels.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!