Vlaardings IJzerkoekje

Regio & naamgeving: Vlaardingen (Zuid-Holland)
Categorie: Cake, gebak en zoetigheden

BESCHRIJVING

Vlaardingse IJzerkoekjes zijn smeuïge, ovale koekjes. Ze zijn ongeveer een halve centimeter dik en hebben een karakteristieke kaneelsmaak. Vlaardingse IJzerkoekjes worden gemaakt van tarwebloem, boter, suiker en specerijen. Wat betreft de specerijen gaat het in ieder geval om kaneel, en in minder grote hoeveelheden om de specerijen die ook voor peperkoek worden gebruikt zoals kardamom, gemberpoeder, kruidnagel, nootmuskaat, zwarte peper, anijszaad en koriander.

De koekjes werden met de hand gebakken, twee of drie tegelijk op een ijzeren plaat van twintig bij dertig centimeter met een strak wafelpatroon. Dat gebeurt nog altijd zo, hoewel professionele bakkers meestal een grotere bakplaat gebruiken. De baktijd is cruciaal voor de juiste textuur. Het kost wat oefening om een koekje te krijgen dat knapperig is aan de buitenkant en zacht, eigenlijk net niet gaar, aan de binnenkant.


ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Vlaardingse IJzerkoekjes zijn nog steeds populair in Vlaardingen, vooral bij de oudere generaties. Veel Vlaardingers hebben het traditionele wafelijzer in huis om de koekjes thuis te kunnen bakken, maar je kunt ze ook kopen ze bij de lokale bakker.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!