Varikse Zwarte

“Prunus avium ‘Varikse Zwarte’“
Regio & naamgeving: Gemeente Varik in de Betuwe (Gelderland)
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Varikse Zwarte geeft een goede oogst en is eerder rijp dan de meeste Nederlandse hoogstamkersen. De kersen worden met de hand geplukt. Het worden over het algemeen grote bomen of flinke struiken, afhankelijk van de onderstam waarop ze zijn geënt. Ze zijn dan ook niet geschikt voor een kleine tuin. De keuze voor de onderstam hangt hoe dan ook af van de locatie en de grondsoort. Het ras is weinig gevoelig voor ziektes. Het is een bestuiver voor vele rassen, maar hij heeft zelf beslist een andere bestuiver nodig. Naast de heerlijke zoete vruchten hebben de kersenbomen met hun hagelwitte bloesem eind april ook sierwaarde. De Varikse Zwarte kan ook wel roze of zelfs rode bloemen hebben. Bovendien hebben deze kersenbomen ook een fraaie gele, rode tot oranjerode herfstverkleuring.


De Varikse Zwarte Kers is zeer donker, zacht en klein met een grote pit. De kersen hebben een uitzonderlijk zoete smaak.

CULINAIR GEBRUIK

De vruchten worden meestal verwerkt tot jam, sap of gedistilleerde dranken, maar ze worden ook gewoon vers gegeten. Probeer de kers eens in te maken op de wijze van Japanse umeboshi: een bijzonder condiment om gerechten mee op smaak te brengen. Een andere simpele, maar smaakvolle bereiding is een kersencrumble.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!