Tonneboer

“Prunus domestica L. subsp. Domestica ‘Tonneboer’“
Regio & naamgeving: Westland (Zuid-Holland) | ook bekend als Bangertse Tonneboer, Westlandse Tonnenboer, Witte Kwets en Varkenspruim
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De Tonneboer is een middelsterke tot sterke groeier met zware takken. De boom draagt snel, regelmatig en rijk. De bomen van de Tonneboerpruim werden vaak langs de vaarsloten aangeplant rondom de tuinen van de Westlandse tuinderijen. De boom bloeit prachtig in het vroege voorjaar, en in de nazomer zijn de rijen bomen felgeel door de vruchten. Het is een gezond ras, maar iets gevoelig voor spint.


Tonneboerpruimen zijn relatief kleine, ovale tot eironde vruchten die van onderen iets spits toelopen. De gele vruchten hebben wat droog, deegachtig vruchtvlees met een lichtzure smaak. Ze hebben een ondiepe naad die soms nauwelijks zichtbaar is. De korte stevige steel staat in een kleine holte en is aan de boomkant wat verdikt. De steen zit vast.

CULINAIR GEBRUIK

De smaak van Tonneboerpruimen is voldoende interessant om ze vers te eten. Ze zijn echter niet goed houdbaar, daarom zijn ze vooral geschikt voor jam, saus en gebak. Een ander spannend gebruik van deze pruim is in het Japanse condiment umeboshi.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

In het Westland zijn nog hier en daar bomen te vinden die in de zomer goed opvallen met hun gele pruimen. Maar de Tonneboer uit het Westland is nu een ‘vergeten ras’. Omdat deze pruim in de eerste helft van de twintigste eeuw zo’n belangrijke neventeelt was voor de groentetelers heeft het Westland Museum in Honselersdijk in zijn historische tuin een rij Tonneboers geplant. Het museum oogst de pruimen elk jaar en maakt jam om deze, uiteraard in vrij beperkte hoeveelheden, in de museumwinkel aan bezoekers te verkopen. Dit is momenteel de enige bekende commerciële verkoop van deze pruimenvariëteit. Hij wordt nu vooral nog hobbymatig geteeld. Jan Woltema van het Kenniscentrum Oude Fruitrassen/ Vrienden van het Oude Fruit heeft zelf nog één boom in het noorden van Nederland.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!