Stellendamse Garnaal

“Crangon crangon L. ‘Stellendamse’“
Regio & naamgeving: Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland)
Categorie: Vis, schaal- en schelpdieren en visproducten

BESCHRIJVING

De Stellendamse Garnaal is een Noordzeegarnaal die lichtgrijs tot roze van kleur is. De garnaal is ongeveer vijftig tot zeventig millimeter lang, met uitzonderingen tot negentig millimeter. Dit ras is een alleseter; de garnalen leven van wat zij in de ondiepe wateren kunnen vinden. De garnalen verstoppen zich overdag in de zanderige zeebodem en komen ‘s nachts tevoorschijn om voedsel te zoeken. Ze planten zich drie keer per jaar voort, maar slechts vijf procent van de tienduizenden jongen overleeft.

De Stellendamse Garnaal komt voornamelijk voor op zandbanken voor de kust van Goeree-Overflakkee, een van de eilanden in het zuidwesten van Nederland. De grond is hier zandiger, waardoor de garnalen ter camouflage hun kleur hebben aangepast. Hierdoor zijn ze lichter dan de garnalen die in de Waddenzee voorkomen. Het vaargebied van de vissers strekt zich uit van de monding van de Rotterdamse haven in het noorden tot de monding van de Westerschelde in het zuiden.


CULINAIR GEBRUIK

Stellendamse Garnalen worden voornamelijk gekookt gegeten, natuurlijk nadat ze gepeld zijn. De garnalenpellers verwijderen de kop en het schild van de staart zodat alleen het eetbare vlees overblijft. Sommige van de beste restaurants in Nederland gebruiken bij voorkeur Stellendamse Garnalen omdat ze zoeter en minder gronderig smaken dan de garnalen uit de meer modderige Waddenzee.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

De handgepelde Stellendamse Garnaal dreigt te verdwijnen bij gebrek aan een jonge generatie pellers. Daarom worden de garnalen meer en meer ongepeld verkocht, waarna ze in landen zoals Marokko en Polen tegen lage lonen worden gepeld. Vervolgens mogen ze niet meer worden verkocht als Stellendamse Garnaal.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!