Spek-kers

“Prunus avium (L.) ’Spek-kers’“
Regio & naamgeving: Gelderland, Noord-Brabant, Utrecht | ook bekend als Bigarreau Napoleon, Spaanse Kers, Kaiserskirsche en Grosse Prinzessin
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De bomen hebben volle zon en een rijke grond nodig. Om die reden groeien ze erg goed aan de oevers van de Kromme Rijn. De kers kan goed tegen regen. Een bui heeft dus geen grote invloed op de kersenoogst. Het is een van de variëteiten met lange stelen. De bomen zijn groot en breed en produceren veel en regelmatig. De oogst is gemakkelijk en snel. De Spek-kers is wel gevoelig voor ziekten; dus thuisproductie kan behoorlijk moeilijk zijn.


De Spek-kers of Bigarreau Napoleon of Spaanse Kers is een vrij kleine kers (in verhouding tot de moderne rassen) die voornamelijk in Gelderland wordt geteeld. Spek-kersen zien eruit als kleine oranje appeltjes. Het vruchtvlees is bijna wit en heel stevig. Een rijpe spek-kers is oranje. Maar hij begint inderdaad met geel en gaat dan lichtrood/oranje blossen. Over het algemeen is het: hoe roder, hoe rijper. De spek-kers smaakt zoet, maar toch heel fris, met wat bittere noten er doorheen.

CULINAIR GEBRUIK

De kersen kunnen direct van de boom worden gegeten. Maar de spek-kers is ook heel goed geschikt voor verwerking tot jam of sap, maar ook als topping voor spekpannenkoeken (vandaar de naam).

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Over het algemeen neemt in Nederland het aantal kersenboomgaarden met lange stammen af. Het fruit van hoge bomen is gevoeliger voor weersomstandigheden en verlies door vogels, en is ook moeilijker en duurder om te oogsten. Daarom kiezen kersentelers steeds vaker voor dwergachtige half-standaardrassen.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!