Schiedamse Moutwijnjenever

Regio & naamgeving: Schiedam (Zuid-Holland)
Categorie: Gedistilleerde en vergiste dranken

BESCHRIJVING

Schiedamse Moutwijnjenever is een jenever, maar niet zo maar een. Hij wordt gemaakt van eersteklas gerstemout en rogge, die wordt gemalen in een historische Schiedamse brandersmolen. Een drievoudige distillatie zorgt voor een moutwijn met een verfijnd aroma. Hij wordt minimaal drie jaar gelagerd in eikenhouten vaten waardoor hij een zacht, puur en complex karakter ontwikkelt met een onmiskenbare, ronde smaak. Het productieproces is wettelijk voorgeschreven en het echtheidszegel van de gemeente Schiedam garandeert dat de jenever is gemaakt van moutwijn die volgens die wettelijk voorgeschreven methode is gemaakt. Dit zegel werd in 1902 in het leven geroepen door de gemeente samen met de gezamenlijke branders van Schiedam, om de authentieke productiewijze te beschermen.

Deze Moutwijnjenever is sinds begin 2000 opgenomen in de Ark van de Smaak en sinds 2014 behoort het stoken van moutwijn ook tot de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.


CULINAIR GEBRUIK

Schiedamse Moutwijnjenever doet het vanwege het zachte en toch complexe karakter vooral goed bij (gerookte) vis en oude kaas. Ook is hij zeer geschikt voor gebruik in de keuken.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

Tegenwoordig zijn er twee ambachtelijke stokerijen in Schiedam die de oorspronkelijke Moutwijnjenever weer maken. Dat zijn het Jenevermuseum en distilleerderij De Tweelingh. Zij maken respectievelijk Old Schiedam en Notaris, die beide het zegel van de gemeente Schiedam over de sluiting van de fles mogen dragen.

In het Jenevermuseum, met de oude stokerij De Gekroonde Brandersketel kun je het productieproces van de Moutwijnjenever volgen en regelmatig stokers aan het werk zien. Er is ook een fraaie tentoonstelling over de geschiedenis van de jeneverstokerij en Schiedam als jeneverstad te zien. Enkele jaren geleden werd een van de oorspronkelijke ‘reuzen van Schiedam’, molen De Walvisch, gerestaureerd. De Walvisch is nu ook een museum. Je kunt een bezoek aan beide musea afsluiten met een jeneverproeverij.

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!