Princesse Noble

“Malus domestica ‘Princesse Noble’“
Regio & naamgeving: Vooral rond Boskoop (Zuid-Holland) | ook bekend als Noblesse, Kroonappel, Princesse d'Orange, Franse Kroon, Bles Alant en Pomme d'Aunée
Categorie: Fruit & fruitconserven

BESCHRIJVING

De boom als hoogstam vormt een relatief kleine piramidale kruin met veel en fijn hout. De kwaliteit van het stuifmeel is goed. Hij kan bestoven worden door onder andere Jonathan en Cox’s Orange Pippin en is zelf een goede bestuiver voor Schone van Boskoop. De bomen groeien matig goed. Dit ras heeft geen hoge opbrengst, ook omdat de appels vrij klein en licht zijn. Hij heeft weinig last van beurtjaren, maar is vatbaar voor meeldauw en schurft.


Deze soort draagt vroeg, maar is matig vruchtbaar. De kwaliteit is goed. De appels vallen gemakkelijk voortijdig af. De vruchten zijn klein tot matig groot, meer hoog dan breed. Aan de zonzijde zijn de appels roodgestreept met de groengele schil nog goed zichtbaar. De appels worden na het plukken eigenlijk iets te zacht waardoor ze moeilijk vervoerbaar zijn.

CULINAIR GEBRUIK

Het is een vaste, zachtzure appel met lichtgeel vruchtvlees. De appel wordt zeer gewaardeerd vanwege zijn aroma, maar legt het vaak toch af tegen de Cox Orange Pippin. Het is een goede handappel, verder ook prima te gebruiken voor alle andere verwerkingen. De vrij harde appels worden later wat zachter. Gekoeld zijn de appels van dit ras tot eind januari houdbaar.

ONTDEK HET ARK VAN DE SMAAK BOEK

Wil je meer weten over voedsel en verhalen lezen over gastronomische erfgoed? Bekijk het boek “DE ARK VAN DE SMAAK” in onze webshop.

Huidige situatie

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF

=

 

EN ONTVANG EEN RECEPT UIT

DE ARK VAN DE SMAAK!